Frp-leder Siv Jensen oppfordrer kommunene til å si nei til å bosette flyktninger fra Syria. Regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF beskylder finansministeren for politisk sabotasje.

LES MER: Siv Jensen ber kommunene si nei til Syria-flyktninger

– Jeg kan ikke huske sist en finansminister noensinne ba noen sabotere et stortingsvedtak som egen regjering har ansvaret for å utføre, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande bruker samme begrep og sier Jensen saboterer solidariteten som hun mener stortingsvedtaket uttrykker overfor flyktninger fra Syria.

– Det er viktig å få avklart om Solveig Horne med dette er avsatt som ansvarlig statsråd og om regjeringen likevel ikke vil gjennomføre Stortingets vedtak, sier hun.

Hareide er «særdeles skuffet» over Frp-lederen og forutsetter at partiet følger opp Stortingets vedtak.

– Hvis ikke må Frp tre ut av regjeringen, sier han.

Ber Solberg rydde opp

Ap-leder Jonas Gahr Støre ber statsminister Erna Solberg rydde opp.

– Utspillet er en påminnelse om den spagaten Frp står i. På den ene siden sitter partiet i regjering og skal lojalt gjennomføre Stortingets vedtak. På den annen side oppfordrer de aktivt til at vedtaket ikke skal gjennomføres, sier Støre til NTB.

Han mener utspillet gjør at det kan stilles spørsmål ved gjennomføringsevnen til regjeringen.

– Når Jensen oppfordrer til å motarbeide politikken regjeringen skal føre, er dette noe Solberg bør rydde opp i, sier Støre.

Solberg har uttalt til NTB at Frp må få argumentere for det som er partiets politikk i kommunene.

– Jeg synes det er helt greit at Frp i kommunene har sitt syn på innvandring og integrering. Men fra det til at regjeringen ved visestatsminister Jensen oppfordrer til at Stortingets vedtak ikke blir gjennomført, det er et stort skritt, sier Jonas Gahr Støre.

Solberg: Frp må få argumentere for egen politikk

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordrer kommunene til å bosette Syria-flyktninger, men understreker at Frp-leder Siv Jensen har rett til å fronte egen politikk i valgkampen.

– Dette er en kommunevalgkamp, og Frp må få argumentere for det som er partiets politikk i kommunene, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at regjeringen forholder seg til Stortingets vedtak om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste årene.

– Jeg forsikrer at regjeringen følger opp Syria-avtalen og oppmuntrer norske kommuner til å delta i det viktige arbeidet med å bosette og integrere flyktninger fra Syria. Denne dugnaden skal vi få til, sier Solberg.

Statsministeren legger til at Syria-avtalen skal evalueres i forbindelse med budsjettet for 2017.

(©NTB)

Les også:

Halvert på tre dager

Kaller ny konkurrent sportbransjens Lidl

Euro-ministre sier ja til Hellas-pakke

Se DNtv: - Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil

 

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil
Slik høres det ut når AMG har tuklet med Mercedes-motoren.
03:15
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.