I tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv kritiserer stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) regjeringen for dobbeltmoral. - Begredelig kvinneandel hos Solberg (+)

Bakgrunnen for kritikken er at det bare er 30 prosent kvinner blant statssekretærene og rådgiverne i regjeringen. Samtidig varsler næringsminister Monica Mæland at hun vil bytte ut styremedlemmer som ikke sørger for nok kvinner i toppledelsen i selskapene der staten har en betydelig eierandel.

– Jeg skulle ønske at vi hadde en høyere kvinneandel, men dette er et resultat av fagkunnskap, bakgrunn og at jeg er opptatt av at fagstatsråder skal få lov til å plukke et team de kan jobbe med, sier Erna Solberg.

– Syv av ti mektige bakspillere i regjeringen er menn. Hvorfor er det slik?

– Det skyldes at når vi har lett etter folk har disse vært de flinkeste. Vi skal jobbe for å bli bedre, og vi har vel fått to flere kvinner siden vi tiltrådte.

Viser til topplederne

Statsministeren mener kritikken fra Arbeiderpartiet er en avsporing.

– Det er ingen som har anklaget regjeringen for ikke å ha topp­ledere som er kvinner. Vi har faktisk en finansminister og en statsminister som er kvinner. I politikken er det kvinnelige toppledere. I de fire partiene som samarbeider om regjeringsmakten for øyeblikket, er tre av fire toppledere kvinner, sier hun.

– Er det vanskeligere å rekruttere kvinner enn menn?

– Det er et spørsmål om fagkombinasjoner, områder du skal ha, og bakgrunn. Og så er det én forskjell til: Jeg opplever ofte at kvinner er mindre mobile enn menn hvis du for eksempel ber dem om å komme inn fra andre deler av landet for å jobbe, sier Solberg.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener det er en stor samfunnsmessig utfordring at utdannings-og arbeidsmarkedet er så sterkt kjønnsdelt.

– Jeg trøster meg med at det er sterke kvinner helt på toppen i den politiske ledelse i regjeringen, sier Lund, som understreker at de mektigste politikerne i regjeringen er kvinner.

De kraftigste fotavtrykkene

– Fotavtrykket til regjeringens politikk avgjøres av om den makter å gjennomføre sitt politiske program. Skulle dette dreie seg om kjønn, så tror nok jeg det er dameskoene til Erna og Siv som setter de kraftigste fotavtrykkene, sier Lund.

Hun mener ikke det er dobbeltmoral av regjeringen å jobbe for å rekruttere kvinner til toppledelsen i de store statlige selskapene.

– Å ikke være opptatt av få flere kvinner inn i topposisjoner vil være en kapitulasjon. Så kan man drøfte måten å gjøre det på, sier hun.

Les også:

Refser regjeringens beredskapsarbeid  

12 år etter reformen er problemet fortsatt like stort

Kunderush etter rentekutt: - Vi har fått en 15-dobling av søkerbunken  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.