Regjeringen åpnet for statlig nedsalg i Statskog, men det vil neppe skje med det første.

– Det er uaktuelt å selge noen av Statskogs eiendommer før utredningen som selskapet selv jobber med, blir lagt fram 1. mars, sier Høyres næringspolitiske talsperson Gunnar Gundersen til NTB.

Han mener å kunne berolige Norges Jeger- og Fiskerforbund som på sine nettsider skriver at «regjeringen er i gang med å selge en million mål myr, skog og fjell til private interesser».

– Dette er tatt ut av løse lufta. Det er en forutsetning for utredningen at jakt- og fiskeinteressene ikke skal bli berørt, mener Gundersen.

Statlig eierskap

Næringskomiteen på Stortinget er i ferd med å behandle eierskapsmeldingen som regjeringen la fram på forsommeren i fjor, men spørsmålet om Statskog blir ikke avgjort nå, hevder Høyre-representanten.

– Vi avventer utredningen fra Statskog. Den blir behandlet av Landbruksdepartementet som i sin tur kommer med en ny sak til Stortinget, sier Gundersen.

Etter det NTB har grunn til å tro, vil Landbruksdepartementet neppe sluttføre denne saken før tidligst til høsten.

Skal selge

I regjeringsplattformen heter det at det private skogbruket skal styrkes ved å selge arealer fra Statskog tilsvarende det Statskog har kjøpt de siste årene.

– Dette salget ble initiert av de rødgrønne og har sammenheng med kjøpet av Borregaards skoger på til sammen 1,1 millioner mål. De rødgrønne ba om fullmakt til å selge 600.000 dekar, og det er denne fullmakten som nå benyttes, sier Gundersen.

Han understreker at det ikke er snakk om å selge fjellareal.

– Det er bare skog dette dreier seg om, først og fremst små naboteiger som lokale bønder vil ha interesse av å kjøpe, sier han.

Allianse

De rødgrønne partiene går sterkt imot regjeringens planer og håper å få med seg KrF og Venstre.

– Vi får håpe at vi kan danne et flertall som kan stanse dette, sier Aps Knut Storberget til nettstedet frifagbevegelse.no. Ifølge ham er det arvesølvet som står på spill.

– Det handler om hvorvidt vi anser fellesskapets interesser som så sentrale at vi vil sikre eierskapet til viktige ressurser, sier Ap-representanten.

Salget som regjeringen har bedt Statskog utrede, dreier seg om 2,3 millioner dekar eller 2,6 prosent av Norges produktive skogareal.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Punger ut for gammel skog

 
Ap-nei til statlig skogsalg