– Det er ikke noe nytt for meg at man ønsker å stemple både meg og Fremskrittspartiet med merkelapper. I denne saken er det åpenbart at Washington Post ikke har peiling på norsk politikk, sier Listhaug til NTB etter at den amerikanske storavisen førte henne opp på en liste over "Europas Donald Trumps".

På den samme listen står noen av Europas mest kjente høyreradikale og innvandringskritiske politikere, som nederlandske Geert Wilders og franske Marine Le Pen. Avisen mener høyrepopulistiske partier er på fremmarsj, både i Europa og USA, som følge av migrasjonskrisen, økt globalisering og økt arbeidsledighet.

«Etter at hun ble Norges innvandringsminister i desember, har hun inntatt en tøff posisjon, som inkluderer deportasjon av avviste asylsøkere til Russland i iskaldt vær – noe som kan ha vært brudd på folkeretten. Flere sier hun kan nå til topps i partiet», skriver avisen i omtalen.

Urimelig påstand

Listhaug påpeker imidlertid at Fremskrittspartiet ble stiftet for å jobbe for sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

– Vi tror på frihet for enkeltmennesket. Mange av partiene i denne artikkelen har en ensidig vektlegging av motstand mot innvandring, de vil ha en stor stat, er mot frihandel og ønsker høye skatter og avgifter. Påstandene faller på sin egen urimelighet, sier hun.

Sylvi Listhaug er blitt løftet fram som den kanskje mest sannsynlige arvtakeren når Siv Jensen en gang går av som partileder. Troen på hennes kandidatur er ytterligere styrket etter at hun fikk den nyetablerte posten som innvandrings- og integreringsminister i Erna Solbergs (H) regjering.

– Hun har en meget høy stjerne i partiet, men også blant folk flest, sa tidligere Frp-formann Carl I. Hagen under landsmøtet nylig.

Overlevingsdrakt i Hellas

I Washington Post representerer Listhaug den nye generasjon høyrepopulister og deres måte å kommunisere sin politikk på – med «et smil og kanskje til og med en vits». «Noen få av dem klarer til og med å framstå som sjarmerende», skriver Anthony Faiola, sjefen for Washington Posts Berlin-kontor.

«Som en stigende stjerne i Fremskrittspartiet, er denne datteren av norske bønder blitt kjent for sin reality-show-aktige selvsikkerhet, som har inkludert et stunt hvor hun fløt rundt i en overlevingsdrakt ved den greske kysten i et forsøkt på bedre å forstå flyktningkrisen», skriver han.

Faiola sikter til Listhaugs besøk i Hellas i april, der hun blant annet besøkte en flyktningleir. To dager senere iførte hun seg overlevingsdrakt og hoppet over bord for å la seg «redde» av redningsskøyta Peter Henry von Koss utenfor Lesvos – slik flere hundre flyktninger er blitt i virkeligheten.

Les også: Telenor-direktør går av

- Bare tragisk og dumt

- Jeg har ligget våken flere netter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.