– Det høres veldig positivt ut, sier Widvey om Venstre-leder Trine Skei Grandes nye modell for søndagsåpne butikker.

Nå blir det forhandlinger med utsikt til å danne et flertall, mener statsråden.

Flere søndager

Kort fortalt går Venstres forslag ut på å la kommunene, etter gitte kriterier, selv få definere om de er et turistmål. Det vil i så fall gi unntak fra de generelle lukkebestemmelsene.

Venstre mener også det må være mulig å innføre flere søndager i løpet av året der kommunene kan åpne for søndagshandel, etter dagens modell med mulighet for søndagshandel de tre siste søndagene før jul.

Positiv dialog

Kulturministeren roser Venstres kursendring:

– Regjeringen har hatt to forslag på høring, og mellom disse forslagene er det et hav av muligheter. Vi vil nå gå i en positiv dialog med Venstre med tanke på å finne et flertall i Stortinget, sier Widvey til NTB.

Hun oppfatter Venstres forslag som å være et sted i det «havet av muligheter».

– Det som er viktig for regjeringen er jo å få til et flertall, sier statsråden som er ansvarlig for å legge forslaget fram for Stortinget.

Soleklar høring

Skei Grande sier i et intervju med Aftenposten at meningen med det justerte forslaget er å ta hensyn til innspillene som er kommet.

– Høringen har vært soleklar på tilbakemeldingene om at man ikke ønsker noen generell åpning. Det har heller ikke Venstre vært for. Men vi har også møtt motstand på å flytte mer makt til kommunene, sier Grande til avisen.

Derfor går partiet bort fra sitt opprinnelige standpunkt om å la kommunene få avgjøre spørsmålet om søndagsåpne butikker, i bytte mot en ordning der kommunene selv får avgjøre om de er et turistmål.

Snikinnføring

KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er positivt at Venstre signaliserer at de lytter til høringsuttalelsene, men advarer mot forslaget slik det er presentert.

– Her er det detaljer vi ikke har sett, og Venstre har heller ikke konkludert endelig. Men jeg vil advare mot en modell der kommunene selv kan definere seg som turiststed. Det høres ut som noe som fort kan bli en snikinnføring, sier Hareide til NTB.

Han slår tilbake mot kritikken fra Venstre-lederen, om at KrF mer opptatt av å kjøre valgkamp mot søndagsåpne butikker enn å finne løsninger.

– KrF har aldri ønsket denne saken inn i valgkampen. Vårt råd har hele tiden vært å skrinlegge forslaget, sier han.

Skal forhandle

Bente Thorsen, Fremskrittspartiets representant i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen der forslaget om søndagsåpent skal behandles, sier til NTB at Frps standpunkt står fast.

– Vi mener tiden da myndighetene bestemmer åpningstidene må være over. Den beslutningen må hver forretning få lov til å ta, sier hun.

Samtidig er det slik at regjeringspartiene ikke har flertall alene på Stortinget, erkjenner hun.

– Nå er vi i en situasjon der vi skal forhandle med KrF og Venstre. Så får vi se hva som blir utfallet av det, sier Thorsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: - Dette her er rett og slett for dyrt

-Dette her er rett og slett for dyrt
Når Fiat 500 kommer som crossover, feiler den på et vesentlig punkt.
02:04
Publisert: