De internasjonale aksjemarkedene faller markert tirsdag, mens investorene flykter til trygge havner i amerikansk og tysk statsgjeld og dollar.

Bakgrunnen er at amerikanske Conference Board har nedrevidert sine Kina-tall, som kom tidligere denne måneden, etter en regnefeil. Den ledende indikator-indeksen for Kina i april ble jekket ned til 0,3 prosent fra 1,7 prosent som var tallet som kom 15. juni.

Mens Oslo Børs er ned nesten tre prosent, er markedet i London ned 1,5 prosent, Frankfurt-børsen faller to prosent og Madrid-børsen faller drøyt to prosent.

Les om Oslo Børs: <b>Kraftig børsfall</b>

- Revideringen kan ha forsterket eksisterende markedsbekymringer for at veksten i Kina kan avta senere i år, selv om de fundamentale økonomiske forholdene så langt har blitt lite påvirket av gjeldskrisen i Europa, sier økonom Lu Zhengwei i Industrial Bank til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

Til USA og Tyskland
Investorene flykter til det som blir oppfattet som trygge havner, og kjøper statsobligasjoner i USA og Tyskland, og dollar. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner er nå under tre prosent, mens renten på toåringen har falt til 0,6 prosent - et rekordlavt nivå.

Også prisen på tyske statsobligasjoner stiger, som presser renten på tiårige statspapirer ned til sitt laveste nivå på nesten tre uker. Kombinasjonen av frykt for den kinesiske veksten og det nært forestående resultaet av stressstestene av europeiske banker gjør det som blir sett på som sikre papirer mer attraktive.

- Investorene ser etter en trygg havn i bund. Det er utsikter til økt risiko. Dette er et klassisk trygg havn-scenario, sier obligasjonsstrateg Michael Leisteri WestLB AG til Bloomberg News.

Renten på statspapirer beveger seg i motsatt retning av prisen, slik at renten faller når etterspørselen og prisen øker.

Samtidig styrker dollaren seg mot både euro og norske kroner.

- De som tror på dobbel-dipp i Kina har fått litt vann på mølla nå, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets til TDN Finans tirsdag.

Les også:

<b>Kraftig børsfall</b>

<b>Kina ledet Asia til fall</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.