Brasil har pågrepet lederen for en bande som skal ha stått bak 20 prosent av all ulovlig hogst av regnskog i Amazonas de siste årene.

Ezequiel Antonio Castanha ble pågrepet i delstaten Para sist helg, som et ledd i en stor politioperasjon som har pågått i seks måneder. Åtte andre er tidligere pågrepet i saken.

Påtalemyndigheten i Brasil omtaler Castanha og hans bande som landets verste avskogere og anslår at de med sin virksomhet har forårsaket miljøødeleggelser for nærmere 2,5 milliarder kroner.

Snauhogst

Banden har ifølge politiet tilegnet seg store områder i Amazonas på ulovlig vis, for deretter å snauhogge dem og selge dem som beiteland til kvegfarmere.

– At vi nå har oppløst denne banden, er et vesentlig bidrag til å få kontroll over avskogingen i regionen, sier Luciano Evaristo som leder Brasils miljøinstitutt (IBAMA).

Castanha risikerer opptil 40 års fengsel dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen, som lyder på ulovlig skoghogst, forfalskning av dokumenter, hvitvasking og sammensvergelse.

Framgang

Ifølge brasilianske myndigheter er det gjort stor framgang i kampen mot ulovlig hogst i regnskogen de siste årene.

Fra august 2013 til juli 2014 forsvant det rett nok nesten 5.000 kvadratmeter regnskog som et resultat av ulovlig hogst, men dette var likevel noe av det laveste noensinne registrert i Amazonas.

Norge har siden 2008 støttet arbeidet med å bevare den brasilianske regnskogen med over 4,5 milliarder kroner, som et ledd i kampen mot klimaendringene.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Verdens finanselite kan redde regnskogen – hvis den vil

 
Indianer og hvit (samvittighet)

Sju av ti mener Norge gjør for lite for klimaet

Ulovlig regnskogtømmer finner veien til Sverige