– Vi håper dette er et tegn på at myndighetenes tiltak mot avskoging har begynt å virke, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

- Dersom disse tallene stemmer, er det svært gledelig, sier Anja Lillegraven, programkoordinator for Sørøst-Asia i Regnskogfondet, til NTB.

Hun understreker imidlertid at det tidligere har vært stor usikkerhet knyttet til tallmateriale fra Indonesia.

Indonesia, som er det største samarbeidslandet i Norges regnskogssatning, har verdens tredje største klimagassutslipp etter USA og Kina. 80 prosent av utslippene kommer fra avskoging, skogforringelse og ødeleggelse av torvmyrer, blant annet fordi det hogges regnskog for å gjøre plass til palmeoljeplantasjer.

48 prosent

Nå viser en ny analyse fra World Resources Institute (WRI), som ble offentliggjort i New York torsdag, at ødeleggelsene av naturskog i Indonesia gikk ned med hele 48 prosent fra 2012 til 2013.

- Dette er en så stor reduksjon at den har overrasket forskerne, opplyser Leder for klima- og skogsatsingen Per Fredrik Ilsaas Pharo i Klima- og miljødepartementet til NTB.

Gjennom regnskogavtalen mellom Norge og Indonesia har Norge lovet å bidra med inntil 6 milliarder kroner dersom Indonesia kan vise at avskogingen går ned.

- Tallene må kvalitetssikres, men dette gir grunn til forsiktig optimisme. Dersom 2014-tallene også viser samme nivå eller en ytterligere nedgang, vil dette være en god nyhet for klimaet, og et eksempel på at tiltak for å bevare regnskogen virker og kan gi stor klimagevinst relativt raskt», sier Sundtoft i en pressemelding.

Stor usikkerhet

Lillegraven forteller at tidligere tall fra ulike seriøse kilder viser store sprik - fra at avskoging går ned, til at avskoging går opp.

- WRI har tidligere rapportert om økning i avskoginga. Hvis de nye tallene stemmer, er det selvsagt veldig viktig for både det norsk-indonesiske samarbeidet, det globale klimaet og de menneskene som er avhengig av skogen i Indonesia, sier hun.

Ifølge WRI er Indonesias såkalte moratorium på tildeling av nye konsesjoner en av flere mulige forklaringer på nedgangen i 2013. Moratoriet ble innført av den forrige presidenten som en del av regnskogavtalen med Norge.

Analysen fra World Resources Institute omfatter bare endringen i skogdekket for ett år, og det er derfor for tidlig å si om nedgangen er midlertidig eller begynnelsen på en trend. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.