Nordmenn planlegger å bruke mindre penger på sommerferien i 2015 sammenlignet med 2014, men færre tror de vil holde seg til budsjettet, viser en ny undersøkelse fra reisesøkesiden Momondo.

- Resultatet kan tyde på at nordmenn har blitt påvirket av de dystre spådommene for 2015 med tanke på svekket kronekurs og fall i oljeprisen, sier talsperson Camilla Moe Bogen for Momondo i Norge.

Bruker mindre

Det er første gang siden 2010 at nordmenn har brukt mindre på sommerferien, ifølge Sparebank 1.

I en undersøkelse gjennomført av Respons for Sparebank 1 viser det seg at hele 25 prosent av oss velger å bruke mindre penger på ferie i år enn ifjor. 13 prosent svarer at de skal bruke mer enn ifjor.

Ifølge undersøkelsen er det flere grunner til at flere nordmenn i år velger å redusere ferieutgiftene sine. De viktigste er et generelt ønske om å bruke mindre, at de heller satser på rimeligere ferie med foreldre og familie og at de brukte mer enn vanlig i fjor. Men en god del oppgir dårligere råd som grunn til at de har slanket feriebudsjettet.

Usikker privatøkonomi

- En god del opplever mer usikkerhet i privatøkonomien nå. Oppsigelser, permitteringer og et mer utrygt jobbmarked gjør at mange velger en mer forsiktig pengebruk eller ser seg nødt til å stramme inn, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Det er i Rogaland flest nordmenn oppgir at de skal redusere pengebruken. Der svarer 35 prosent at de skal bruke mindre penger på ferie. Personer mellom 35 og 44 år er de som i størst grad kutter i feriebudsjettet.

I gjennomsnitt reduserer vi feriepengebruket med 1.100 kroner i sommer, sammenlignet med ifjor, kommer det frem i undersøkelsen fra Sparebank 1.

Sprekker budsjettet

Til tross for at vi skal bruke mindre penger, er det færre av oss som planlegger å holde oss til budsjett, ifølge undersøkelsen fra Momondo.

51 prosent planla ifjor å holde seg til feriebudsjettet - i år svarer 43 prosent at det er planen.

- Dette tyder på at nordmenn nok har prøvd å dempe forventningene til årets feriebudsjett, men er klar over at det fort kan være urealistisk og dermed tar de høyde for at det sprekker, sier Moe Bogen.

Bruker mer enn svensker og dansker

Sammenlignet med Sverige og Danmark er imidlertid de norske feriebudsjettene høye. Svenskene og danskene planlegger å bruke mindre penger enn nordmenn når de skal ut å reise.

- Dette viser at nordmenn fortsatt har god råd og høye forventninger til feriekvaliteten. Vi liker å bruke penger på å reise og kommer sannsynligvis til å fortsette med det selv med litt dystrere spådommer enn vi er vant til, understreker Moe Bogen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Slik merker topplederne oljesmellen

Slik merker topplederne oljesmellen
- Når vi ser fremover, ser vi lavt aktivitetsnivå, sier daglig leder Walter Qvam i Kongsberggruppen.
02:57
Publisert: