Norskamerikaneren Bjørn Erik Borgen (80) slår seg sammen med investor Anders Buchardt og Buchardt-familiens selskap AB Invest og kjøper seg videre opp i Alpinco, selskapet som driver og eier alpinanleggene på Hafjell og Kvitfjell.

- Potensialet der er enormt, sier Anders Buchardt til Dagens Næringsliv.

Tidligere denne måneden meldte statseide Investinor om salget av sine 49 prosent av Alpinco. Opprinnelig ble det annonsert at det kun var Borgen som var kjøper, men nå blir altså Buchardt også med på å kjøpe seg opp.

De to kjøper aksjeposten sammen, der de skal eie 40 prosent hver mens DNB eier 20 prosent.

– Inneværende sesong har vi gjennomført den største investeringen i Kvitfjell siden anlegget sto klart før OL på Lillehammer i 1994. Vi snakker om 130 millioner kroner knyttet til utbyggingen av Varden-siden. Og på Hafjell vil vi foran neste sesong investere 60–70 millioner kroner i ny ekspressheis til Hafjelltoppen; den største investeringen siden gondolen kom i 2006, sier han.

– Nå skrur vi opp farten, sier Anders Buchardt etter at familieselskapet AB Invest kjøper seg opp til 40 prosent i alpinkonsernet Alpinco.
– Nå skrur vi opp farten, sier Anders Buchardt etter at familieselskapet AB Invest kjøper seg opp til 40 prosent i alpinkonsernet Alpinco. (Foto: Luca Kleve-Ruud)

– Så har vi store ambisjoner utover dette også. Alt er lagt til rette for en betydelig økning innen eiendomsutvikling.

Giganttransaksjon

Investinor meldte tidligere i januar at aksjene var solgt med en gevinst på 115 millioner kroner, den største siden det statseide selskapet ble etablert i 2009. Etter DNs beregninger betyr dette at egenkapitalen i Alpinco i transaksjonen er priset til et sted mellom 500 og 600 millioner kroner.

Før transaksjonen eide Buchardt-familien 13,9 prosent av aksjene, Borgen 16,3 prosent, DNB 19,9 prosent og altså Investinor 49,9 prosent i Alpinco. Med en prising på 600 millioner betyr dette at Buchardt legger omtrent 150 millioner kroner på bordet for å øke eierandelen til 40 prosent; Borgen rundt 140 millioner.

– Det kan jeg ikke kommentere. Men vi har vært i en prosess en tid der vi har ment at et mer konsentrert eierskap også vil være mer verdiskapende. Med oss og Borgen som like store eiere i Alpinco, vil vi nå kunne sette mer fart, sier Buchardt.

– Da Alpinco ble etablert, hadde selskapet også ambisjoner om eierskap i flere anlegg enn kun Kvitfjell og Hafjell?

– Ja, men vi bruker ikke tid på det nå. Det er så mye å gjøre på Kvitfjell og Hafjell at vi konsentrerer oss om det, sier Buchardt.

Blir like store

Administrerende direktør Haakon H. Jensen i Investinor sa tidligere i januar til DN at reiseliv ikke er et prioritert satsingsområde for selskapet. En annen av Jensens forklaringer på hvorfor Investinor selger seg ut av Alpinco var at «nå står selskapet foran betydelige investeringer i den nye fjellsiden Varden på Kvitfjell med både nye regulerte tomteområder, betydelig infrastruktur og flere utleiesenger. Det blir en reise vi tror passer bra for en langsiktig majoritetseier som Borgen».

Men nå blir det altså i stedet to store eiere.

- Vi har fått en endelig løsning på eierskapet i Alpinco, sier Anders Buchardt.(Vilkår)

Her bygges en jernbanestasjon på ni timer
De kinesiske arbeiderne demonstrerte effektivitet da de bygget denne jernbanestasjonen.
00:42
Publisert: