Før jul i 2014 ble Hurtigruten kjøpt av børs. Før sommeren kan selskapet være tilbake igjen.

Ifølge Mergermarket.com – et spesialisert nyhetsnettsted for fusjoner og oppkjøp verden over – har Hurtigruten nå hyret meglerhusene ABG Sundal Collier, Goldman Sachs og Carnegie for å ta selskapet på børs, kanskje allerede før sommeren. Timingen er imidlertid ikke endelig bestemt, ifølge nettstedet. 

Hyggelig gevinst

Det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital kjøpte Hurtigruten sammen med minoritetsaksjonærene Petter A. Stordalen og Trygve Hegnar i oktober 2014 for 5,7 milliarder kroner. I august i fjor skrev DN at det var flere beilere til å kjøpe selskapet fra disse eierne, men at eierne ikke ville selge dersom prisen var under 15 milliarder kroner.

Ifølge Mergermarket og dets rentemarkeds-arm Debtwire var det oppkjøpsfondene Bain, Blackstone og EQT Partners som svermet rundt Hurtigruten i fjor, men prisen var for høy. Nå er det i stedet børsnotering som er hovedsporet.

Nettstedet skriver nå at selskapet verdsettes til 12–16 milliarder kroner i forbindelse med en børsnotering.

Mange banker

Finansavisen skrev nylig at Hurtigruten var i samtaler med flere meglerhus om et comeback på Oslo Børs.

– Jeg kan naturligvis ikke kommentere noe som helst rundt dette, sa Hurtigruten-styreleder Trygve Hegnar til avisen. Hegnar er også eier og redaktør av Finansavisen. Avisen skrev også at Goldman og ABG Sundal Collier kjempet om salgsoppdraget.

Ifølge Mergermarket blir ABG Sundal Collier, Goldman Sachs og Carnegie globale koordinatorer, men flere meglerhus vil bli tatt med på prosessen, ifølge en ikke-navngitt kilde og to kilder i meglerhusene.

Rederiet, som i tillegg til å frakte turister og varer langs norskekysten har startet opp cruise til Antarktis og Sør-Amerika, har ikke offentliggjort resultat for 2016 ennå, men det er ventet at Hurtigruten leverer et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på langt over én milliard kroner. Resultatet for 2015 var tidenes beste med 923 millioner kroner.

Hurtigrutens administrerende direktør Daniel Skjeldam vil ikke kommentere den mulige børsnoteringen. 

TDR Capitals pressetalsperson Latika Shah henviser til uttalelsen fra selskapet om samme tema i midten av mars:

«Silk Bidco, holdingselskapet som eier alle aksjene i Hurtigruten, undersøker strategiske muligheter for Hurtigruten. Det kan resultere i en børsnotering, en salg av deler av aksjene eller salg av hele selskapet – eller ingen av delene.» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elon Musk : – En revolusjon i romfarten
Romselskapet SpaceX gjennomførte torsdag en oppskyting og landing av en gjenbrukt rakett. En del av raketten som ble brukt torsdag, det såkalte første trinnet, ble brukt til å sende opp det ubemannede romskipet Dragon for et år siden.
01:05
Publisert: