For to år siden kjøpte Vera Elisabeth Henriksen (37) og kjæresten Aleksei Pogodin (47) et hus på Hundberga, drøyt 20 minutter utenfor Tromsø.

Familien fant fort ut at huset med fire soverom var mer enn de tre medlemmene i familien trengte, og bestemte seg for å gjøre om det største soverommet på 43 kvadratmeter til en hybel.

Den skulle brukes til permanent utleie, eller utleie for turister. Til slutt falt valget på utleie gjennom Airbnb og booking.com. Hybelen sto klar i oktober i fjor, og ettersom høsten og vinteren er høysesong i Nord-Norge, tok det ikke lang tid før bestillingene ramlet inn.

Henriksen forteller at de på kort tid ble fullbooket frem til mars. Utleiedrømmen hadde dermed fått en perfekt start. På kort tid har hun og kjæresten også rukket å bli såkalt «superhost», en tittel man får på Airbnb dersom man får gode tilbakemeldinger fra gjester.

Men så kom korona.

– Vi mistet alle våre bookinger i mars og april på grunn av korona. I noen tilfeller måtte jeg selv med tungt hjerte be gjester om å kansellere oppholdene sine. Men loven kommer først, og når det ikke er lov å reise, så må vi bare akseptere det, sier Henriksen.

I noen tilfeller måtte jeg selv med tungt hjerte be gjester om å kansellere oppholdene sine
Vera Elisabeth Henriksen

Hun forteller at hybelen sto tom gjennom alle koronamånedene, og at det siden det har vært ganske stille.

– Etter at Troms åpnet opp sine grenser har vi hatt besøk fra norske turister, men vi har vært tvunget til å ha et mellomrom mellom oppholdene. Det har vært trist, men det er lite vi har kunnet gjøre med saken.

Dystert

Koronakrisen har satt dype spor for mange, men verst av alt har det muligens vært for hotell- og overnattingsbransjen. Tall fra Benchmark Alliance viste at 91 prosent av hotellrommene i Oslo sto tomme i mai som følge av pandemien. Nøkkeltallet revpar, losjiinntekt fordelt på alle tilgjengelige rom, falt fra 822 kroner per rom i mai i fjor til 81 kroner per rom i år.

Imidlertid er det ikke bare hotellene som har lidd stort. Ferske mai-tall fra analyseselskapet Capia viser at også utleie av overnatting gjennom Airbnb har fått seg en solid knekk som følge av korona.

Analytiker Eivind Brækkan i Capia oppsummerer situasjonen slik:

– Det store bildet er dystert, sier han.

Den ferske oversikten viser nedgang over hele linjen. I mai var det 234.718 reserverte romdøgn i Norge, en nedgang på 42,6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Henriksen og kjæresten har bygget om det største soverommet til en utleiehybel. Henriksen jobber på hotell i Tromsø, noe som tydelig har spilt en rolle da rommet ble innredet.
Henriksen og kjæresten har bygget om det største soverommet til en utleiehybel. Henriksen jobber på hotell i Tromsø, noe som tydelig har spilt en rolle da rommet ble innredet. (Foto: Marius Fiskum)

Kraftig nedgang

Belegget falt med over 13 prosentpoeng til 21 prosent, mens inntektene falt med nesten 40 prosent. Nøkkeltallet revpar, losjiinntekter fordelt på alle tilgjengelige enheter, falt 31,5 prosent til 228 kroner.

– Jo lenger vekk fra 12. mars vi er kommet, jo mer stoler vi på tallene. Etter at koronatiltakene kom regnet vi med et høyt antall avbestillinger, som gjorde at vi var usikre på tallene for mars og april. Nå kommer mai-tallene og viser ikke uventet en kraftig nedgang, særlig i storbyene, sier Brækkan, som legger til at det fortsatt er usikkerhet knyttet til om den reelle nedgangen er enda høyere enn tallene viser.

I hovedstaden, som er største Airbnb-kommune i Norge, falt antall reserverte romdøgn med rett over 60 prosent i mai, mens belegget var på 31 prosent. Det er en nedgang på 28,7 prosentpoeng sammenlignet med mai i fjor.

Inntektene i Oslo i mai var på rett under 20 millioner kroner, en nedgang på 59,7 prosent sammenlignet med i fjor.

Eivind Brækkan i analyseselskapet Capia.
Eivind Brækkan i analyseselskapet Capia. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Brækkan mener at turiststeder med en relativ nærhet til storbyene er bedre rustet til å demme opp for fallet i utenlandske turister. Han viser til at dette er en trend som er blitt notert spesielt i USA.

– Hvordan tror du tallene vil se ut fremover?

– Med korona i minne tenker jeg at folk vil foretrekke Airbnb foran hotell. Da er man ikke i nærheten av like mange folk, og man kan for eksempel lage mat for seg selv. I den grad korona fortsetter å være alvorlig i lang tid fremover, så blir det nok ille både for hotell og Airbnb, men kanskje verre for hotellene, sier Brækkan.

Bekymret

Vera Henriksen forteller at de har opplevd positive forandringer i etterspørselen siden Norge etter hvert begynte å åpne opp.

På spørsmål om hun tror de norske turistene kan klare å veie opp for bortfallet av utenlandske, svarer hun:

– Jeg skulle ønske det, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Tidligere er det tyske og britiske turister som har booket mest.

– Hvordan ser du for deg resten av året og vintersesongen neste år?

– Vi er veldig bekymret for vintersesongen. Jeg tenker selvfølgelig så positivt som mulig, men er forberedt på det verste. Alt tyder på at etterspørselen blir mye lavere enn vi forventet og har forberedt oss til. Uten asiatiske turister blir etterspørselen mindre, noe som medfører at prisen synker. Å forvente samme belegg med de prisene som var i fjor, er en rosa drøm nå, sier Henriksen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.