Den kraftige veksten i utleie via Airbnb fortsetter over det meste av landet. Inntektene for Airbnb-utleie i Norge økte med 18 prosent i juli i år. I tall økte inntektene fra 312 millioner kroner i juli i fjor til 368 millioner kroner i juli i år. Det er ny rekord, viser en rapport fra analysebyrået Capia.

– Det har vært artig og travelt og gått i ett i hele sommer. Stort sett alt har vært leid ut i juli, sier Iselin Frantzen, som leier ut tre rorbuer på Ballstad i Lofoten.

I Lofoten var nær åtte av ti rom på Airbnb leid ut i juli, 25 prosent mer enn landsgjennomsnittet og en kraftig økning fra sommeren i fjor. Fortsetter trenden kan totale inntekter fra airbnb-utleie i Norge passere 2,5 milliarder kroner i år.

– Det er i juli nye rekorder nasjonalt på inntekter, rombelegg, solgte romdøgn og antall tilgjengelige enheter. I år kan de totale inntektene bli over 2,57 milliarder kroner i airbnb-utleie om trenden fortsetter, sier analytiker Eivind Hestvik Brækkan i Capia.

Romprisen i Lofoten ligger på Norgestoppen. I Vågan kommune, som huser Lofotens hovedstad Svolvær, var romprisen i juli på 1440 kroner per dag. Det er 500 kroner mer enn romprisen i Oslo, som i juli lå på 907 kroner dagen.

– Nå roer det seg litt, men i juli var så godt som alt utleid. Når noen booker en periode blir dagen før og etter blokkert for utleie, slik at vi skal rekke å gjøre klar rorbuene. Derfor er det nær umulig å leie ut alle rommene hele juli, sier Frantzen.

Ikke skremt av Airbnb

Veksten i utleide rom var størst i Trøndelag, Troms og Telemark, som alle hadde en vekst i juli i år på over 30 prosent, sammenlignet med juli i fjor. Lyngen kommune i Troms hadde en vekst på 50 prosent i utleie.

– Jeg er overhodet ikke skremt av Airbnb. Det fører mye folk til kommunen som skal spise, drikke og oppleve. Det gir muligheter for næringslivet her, sier ordfører Dan-Håvard Johnsen i Lyngen kommune.

I Lyngen har romprisen på et år økt med nær 100 kroner til 1443 kroner per natt, over 500 kroner mer enn i Oslo. Johnsen tror de høye prisene skyldes mangel på overnattingssteder ved de populære Lyngsalpene.

– Det er hyggelige tall. Det er stort marked og begrenset hotellkapasitet i Lyngen. Det er veldig mange som ser muligheten å leie ut til turister. Nå blir det mer kontroll på skattlegging av slik utleie, og det er bra, sier Johnsen.

Opp i nord, ned i Oslo

I Nord-Norge ha utleie av rom via Airbnb vokst med 26 prosent siden juli i fjor, 10 prosent mer enn landsgjennomsnittet.

– Jevnt over er det vekst i alle regioner i nord. Senja har en vekst på 70 prosent det siste året. Lofoten har 77 prosent av alle enheter leid ut i juli. Det viser at særlig Lofoten er attraktiv om sommeren, sier direktør Trond Øverås i Nordnorsk Reiseliv.

Oslo hadde størst nedgang både i inntekter og antall utleide rom. Leieinntekter via Airbnb i Oslo i juli ble redusert fra 63 til 59 millioner kroner, mens det var 10 prosent reduksjon i utleide rom.

Flere hoteller med både lave og høye rompriser kan være årsak til endringen, mener administrerende direktør Christian Lunde i Visit Oslo.

– Oslo har hatt 18 prosent vekst i tilgjengelige hotellrom fra 2017 til 2019. Nå har vi 14.000 tilgjengelige rom i Oslo. København og Stockholm har vel 17.000 rom, sier Lunde.

– Vi har også fått større utvalg av hoteller i både lavpris og luksusklassen, legger han til.

Totalt var det i juli 26.600 enheter til utleie på airbnb i juli, en økning på tre prosent siden juli i fjor. Rombelegget har hittil i år økt med syv prosent til 38 prosent, mens inntektene så langt i år har økt med 24 prosent til 1,45 milliarder kroner ved utgangen av juli. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.