– Vi får veldig gode tilbakemeldinger. Folk blir veldig begeistret over å få sett så mye på kort tid, sier Marit Vidnes, daglig leder i Hvitserk of Norway.

Hun leder et nyopprettet selskap i Hvitserk-familien som har spesialisert seg på norske naturopplevelser for utenlandske turister. Grunnlaget tar de med seg fra moderselskapet Hvitserk & Eventyrreiser, som i fjor økte omsetningen med 17 prosent til drøye 63 millioner kroner.

Styreleder Lars Hagen forklarer økt aktivitet med en friluftstrend over flere år.

– Det å gjøre noe i ferien sin, bruke kroppen og få fine opplevelser fremfor å late seg, det tiltaler folk. Samtidig får det vi driver med økt oppmerksomhet, sier han.

Hvitserk er Norges største arrangør av ekspedisjoner og eventyrreiser, og opplever at stadig flere nordmenn ønsker å utfordre seg selv i ferien.

Heldige som har med nordmenn på tur

I fjor tilbød Hvitserk 120 turer til 40 ulike land. Blant de mest populære nevner Hagen kortere fjellturer i Europa – Alpene, Mont Blanc, Dolomittene og Korsika, samt generelt økt pågang for de turene som er blitt tilbudt gjennom mange år: i Himalaya i Nepal, Machu Picchu i Peru og Kilimanjaro i Tanzania.

– Hvitserk har holdt på i over 30 år nå. Vi er et typisk «stein-for-stein»-selskap, med fokus på å levere kvalitet og noe man ønsker å stå for, sier Hagen.

Rundt 1500 reiste med Hvitserk i 2017, og alderen varierer fra 30 til 70 år, med en god blanding av single, par og venner. Fellesnevneren er at de er spreke og vant til friluftsaktiviteter.

– Litt fleipete pleier jeg si at den typiske Hvitserk-gjesten er en velutdannet person med grei økonomi, som føler seg 45 år, men er 55, sier Hagen, og fortsetter:

– Vi er heldige som har med nordmenn på tur, for det er ingen som er såpass greie og ålreite som dem, sier han.

En av grunnene til at Hagen tror det går så godt med selskapet er at de i fjor skilte ut Hvitserk of Norway som et eget selskap, som arrangerer turer for utenlandske turister i Norge.

– Det er en satsing vi har hatt tro på lenge, og drevet med lenge, men som har belastet regnskapene en del. Det er et spennende selskap. Selv om vi driver over hele verden, vet vi jo at Norge er det flotteste landet å reise i, sier Hagen.

«The rock stars of Norway»

Daglig leder Marit Vidnes i Hvitserk of Norway legger til:

– Vi startet firmaet i september i fjor og gikk i minus i 2017, som vi kalkulerte med. Men vi satser på sterk og rask vekst. Vi har god omsetning i år og bygger for å bli større selv om budsjettet går i underskudd i år og, sier hun.

De venter en mye brattere vekstkurve i norgesatsningen enn resten av Hvitserk.

Blant turene som arrangeres er de mest populære Trolltunga i Hordaland, og Preikestolen og Kjerag i Ryfylke i Rogaland.

– Vi økte til 15 turer i år og blir sikkert nødt til å legge til flere. Disse stedene er veldig «Google-vennlige», og kalles «the rock stars of Norway,» sier Vidnes.

Mens Hvitserk har et noe mer begrenset marked, sier Vidnes at de ser en veldig stor interesse for å komme til Norge og oppleve aktive turer. Gjestene ligner de Hagen beskriver, med stor variasjon i alder og mye energi.

– Vi har dedikerte guider som legger sjelen si i at gjestene får oppleve noe de ikke ville fått gjort på egen hånd, sier Vidnes.(Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Hackit
Mathia Steinbru viser hvordan man bruker en Hackit.
00:55
Publisert: