Samtidig som vinterferien har startet i store deler av landet, er mangelen på natursnø en stor utfordring mange steder. Norges vassdrags- og energidirektorat melder at vi må tilbake til 1950-tallet for å finne så små snømengder flere steder på Østlandet. Og som DN skrev sist fredag beregner Vestlandsforsking antall dager med 30 centimeter natursnø vil bli kraftig redusert de kommende tiårene.

Er de norske skitradisjonene i ferd med å smelte bort?

 – Nei da. Vi skulle selvfølgelig gjerne hatt litt mer hjelp fra oven, men heldigvis har vi vært føre var. Vi har selv produsert snø i mange år og de aller fleste alpinanleggene klarer å skape gode forhold i bakkene. For dem som liker off-piste og langrenn er det selvfølgelig ekstra utfordrende. 

Fører lite snø i lavlandet til at færre reiser til fjells?

– Det vet vi ikke sikkert. Men det er nok ganske klart at det er gunstig for bransjen dersom det er snø i lavlandet. Noen kan sikkert bli mindre motivert når de ser ut av vinduet hjemme på bar mark og dermed tro at det heller ikke er snø i fjellet. Men jeg tror de som er interessert i å stå på ski vet at de vil finne snø i fjellet. 

I fjor passerte heiskortsalget en milliard kroner. Blir det ny rekord i år?

– Det er det altfor tidlig å si så mye om. Vi er jo bare halvveis i sesongen. Men fra sesongstart rekordtidlig mange steder midt i november og frem til nyttår, viser tallene at vi ligger litt over forrige sesong. Og det er vi kjempefornøyde med. Det er også veldig positivt at vi har vekst fra utlandet. Foran årets sesong har vi særlig satset mot det britiske markedet. Et godt samarbeid med turoperatører, en god valutasituasjon, økt markedsføringsinnsats, terrorfrykt og varierende snøforhold i Alpene trekker alle i vår retning selv om også vi har lite snø nå. Foran neste sesong planlegger vi sammen med Innovasjon Norge å satse ekstra i det tyske markedet. Det er et kjempestort marked som vi satser på å få en større bit av.

Påsken er veldig sen i år. Hva betyr det for bransjen?

 – Det er også vi veldig spente på. Været vil nok bli avgjørende. Det kan komme masse snø de neste ukene slik at påsken blir gull. Men det kan også bli vårlig som gjør at folk velger noe annet – som å åpne sommerhyttene sine.

Og hvor tilbringer du selv vinterferien?

– I Hemsedal. Vi flyttet inn i ny leilighet der like før jul. Jeg har to døtre på 13 og 15 år som jeg ønsker å være mest mulig sammen med. Og vi er alle veldig glade i både alpint, sykling, jakt og fiske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eliten
En gang i året samles eliten innen finans og politikk til sentralbanksjefens tale.
03:07
Publisert: