Heiskortomsetningen i alpinanleggene økte med syv prosent i perioden fra sesongstart til nyttår sammenlignet med året før. Det viser ferske tall fra Alpinanleggenes Landsforening.

Og vinneren blant de store alpinanleggene er Geilo med en økning i heiskortsalget på 34,9 prosent.

«Begynner å se resultatene»

Det er snaut halvannet år siden Andreas Smith Erichsen forlot Skistar-eide Hemsedal for å bli sjef for den nye storsatsingen på Geilo, der investorene Ivar Tollefsen og Arne Pålgardhaugen samlet det aller meste av skiheisvirksomheten i Geilo Holding.

– Vi har investert det jeg vil anslå til et stort tosifret millionbeløp i oppussinger og moderniseringer og nå begynner vi å se resultatene. Det har vært en strålende start, sier Smith-Erichsen.

Andreas Smith-Erichsen begynner å få sving på den store alpinsatsingen på Geilo og kan skilte med en økning i heiskortsalget på nær 35 prosent i forsesongen.
Andreas Smith-Erichsen begynner å få sving på den store alpinsatsingen på Geilo og kan skilte med en økning i heiskortsalget på nær 35 prosent i forsesongen. (Foto: Fredrik Solstad)

– Og vi har ikke bare kjøpt disse skiheisene, men også startet en del prosesser med Geilo som destinasjon. Vi har et tett samarbeid med Pål G. Gundersens hoteller og fått på plass et Geilo Booking der vi har samlet brorparten av de kommersielle sengene. Samtidig har vi økt markedsinnsatsen betydelig og vridd den i en mer tydelig alpin retning. Vi fryder oss over at destinasjonen nå løfter i flokk, sier han.

– Så det er summen av mye vi nå begynner å se resultater av. Og det kommer mer. Vi har fullt trykk på å realisere en ny gondol fra jernbanestasjonen til Geilohovda så fort som mulig. Og vi jobber med nye heiser fra på Vestlia-siden opp mot Kikut. Så det er ikke noe å si på ambisjonene, sier han.

Mot ny rekord?

Norefjell kan vise til en økning i heiskortsalget på ni prosent i forsesongen. Trysil og Hemsedal eies av børsnoterte Skistar og vil ikke oppgi eksakte tall, men etter det DN forstår, har disse samlet en økning i heiskortsalget omtrent på gjennomsnittet, altså rundt syv prosent.

Også Alpinco, som eier anleggene i Hafjell og Kvitfjell, har en pen økning.

– Vi kom litt sent i gang i Hafjell og ligger der tre-fire prosent foran forrige sesongstart. På Kvitfjell har vi økt heiskortsalget med over ti prosent, sier daglig leder Odd Stensrud.

– Det skyldes delvis at vi kunne åpne bakken så tidlig som siste helgen i september med oversomret snø fra forrige sesong. Og julen ble særdeles god begge steder. Og for resten av sesongen har vi en økning i antall innbookede gjester på 14 prosent, så dette ser bra ut, sier Stensrud.

– Ja, vi har all grunn til å smile. Fader heller, dette hadde jeg ikke trodd var mulig etter den sterke fjorårssesongen, sier Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening.

Forrige sesong omsatte alpinanleggene heiskort for 1,14 milliarder kroner – en økning på 16 prosent fra året før. Og nå starter altså sesongen med en økning på ytterligere syv prosent.

– Og det med ymse forhold rundt om i landet. Særlig Vestlandet har hatt det tøft værmessig, sier hun.

En jul med mange fridager har utvilsomt hjulpet godt. Og en svak krone gjør at signalene fra utenlandsmarkedene er positive. Men den store spenningen knytter seg særlig til hva den sene påsken i år vil bety for alpindestinasjonene.

– Vi håper selvfølgelig på en vinter på linje med i fjor, og det er bra med snø i en rekke anlegg. Så jobber vi med strategier for å få fortalt både norske og utenlandske gjester at det kan være strålende forhold i anleggene til langt ut i april. Vi håper værgudene er med oss, sier hun.

– Det vil si at vi håper på en vår i lavlandet som blir for kald for båtpuss, legger Smith-Erichsen på Geilo til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Putin feiret jul på søndag – i kirken der han ble døpt i hemmelighet
00:58
Publisert: