I Hemsedal har investoren Erik Teigen i likhet med resten av reiselivsnæringen måttet gå til permisjon av ansatte. Teigens leilighetsanlegg Skigaarden er bygdas største overnattings- og serveringssted og han anslår at hans bedrift og andre serverings- og overnattingsbedrifter de siste par dagene har permittert 285 personer. I tillegg kommer ansatte i skiheisselskapet som eies av svenske Skistar.

Nå slår han alarm om vilkårene svært mange av de ansatte nå vil møte når de nå blir permittert.

Nesten ingen får

To tredjedeler av de 50 ansatte på Skigaarden gjennom vinterhalvåret er sesongarbeidere.

– Dette er vår primære rekrutteringskilde både for oss og store deler av det sesongbaserte reiselivet i Norge. Det er bra at partiene på Stortinget mandag er blitt enige om at kravet til inntekt siste 12 måneder halveres til 0,75 G, men dette er ikke nok for sesongarbeiderne. Beregningsgrunnlaget på 12 måneder betyr i praksis kun 25 prosent utbetaling for dem som har jobbet denne sesongen. Beregningsgrunnlaget burde blitt redusert til tre måneder, mener Teigen.

0,75 G er cirka 75.000 kroner. For Skigaarden innfrir få av sesongarbeiderne dette kravet, sier Teigen.

– Sesongarbeiderne er ofte unge tilreisende med ønske om gode opplevelser i vår fantastiske natur og gode arbeidsvilkår. Men hva nå? Et permisjonsvarsel gir så å si ingen rettigheter for vår viktigste arbeidsgruppe. De mest sårbare ansatte blir ikke fanget opp, sier Teigen som legger til at Skigaarden på egen hånd har garantert at alle de ansatte der skal få utbetalt det han mener er deres rettmessige og moralske andel på 62,4 prosent av lønnen i permisjonsperioden.

Erik Teigen, som blant annet står bak leilighetsanlegget Skigaarden i Hemsedal, reagerer kraftig på at de fleste sesongarbeiderne ikke får en krone når de nå blir permittert.
Erik Teigen, som blant annet står bak leilighetsanlegget Skigaarden i Hemsedal, reagerer kraftig på at de fleste sesongarbeiderne ikke får en krone når de nå blir permittert. (Foto: Tomm W. Christiansen)

Svært viktig ressurs

Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening, ber regjeringen inkludere sesongarbeiderne i kommende krisetiltak og mener som Teigen at halvering av inntektsgrunnlaget ikke er nok.

– I det alpinbaserte reiselivet så vel som i de minste alpinanleggene landet rundt er vår primære rekrutteringskilde nettopp sesongarbeidere. De innehar stillinger i ulik prosent i skiskoler, skiheiser, heiskortutsalg, hotell – og restaurantnæringen og hos overnattingsbedriftene våre. Disse gjør en svært viktig ressurs for oss, sier hun.

DN har forelagt regjeringen kravene om tiltak for de utsatte sesongarbeiderne.

– Regjeringen ser på ytterligere tiltak i denne krevende situasjonen, men jeg kan ikke nå love særskilte regler for studenter eller andre som mister deltidsjobb, utover de reglene som finnes, svarer statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.