– Det var nå muligheten bød seg, og da grep vi den. Om timingen er riktig vet jeg ikke. Men så prøver vi heller aldri å være smartest mulig med hensyn til timing, sier Anders Buchardt (48) etter å ha inngått avtalen om å kjøpe ut norskamerikaneren Bjørn Erik Borgen (85) av alpinkonsernet som eier og driver alt fra alpinanlegg til booking og overnatting på Hafjell og Kvitfjell.

Skimaker: – Formene i skipressen er min stradivarius d2Plus

Over milliarden

Kjøpet er gjort gjennom selskapet AB Invest der Anders Buchardt eier 95 prosent og faren Arthur de resterende aksjene.

– Vi har hatt en åpen og god tone med Borgen gjennom en årrekke. Men han blir jo ikke yngre. Og hans etterfølgere er enda mer USA-baserte. Det blir litt langt unna, så det ble vel naturlig å se om man kunne finne en avrunding på dette, sier Buchardt.

Skiturister koser seg i solen på Hafjelltoppen.
Skiturister koser seg i solen på Hafjelltoppen. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Bjørn Erik Borgen kom opprinnelig inn som eier i Kvitfjell i 2003 da han kjøpte alpinanlegget, tomteområder og Gudbrandsgard Hotel fra Einar Chr. Nagell-Erichsen. Ni år senere ble Kvitfjell og Hafjell samlet i Alpinco.

Anders Buchardt vil ikke si noe om hvor mye han må ut med for Borgens 40 prosent, men etter det DN forstår er konsernet priset til over milliarden. Det indikerer at Buchardt har betalt et sted mellom 400 og 500 millioner kroner for aksjene. I regnskapsåret som ble avsluttet ved utløpet av april i år vise ren drift et overskudd på over 100 millioner kroner – før gevinster fra tomtesalg.

DNB, som har vært med på eiersiden hele veien, eier de resterende 20 prosent av aksjene.

– Dette er en satsing vi gjør med veldig lange briller. Dette skal kunne stå seg gjennom både gode og krevende tider, sier Buchardt.

Hyttemarkedet er preget av full brems samtidig som folk flest har fått dårligere råd som følge av renteoppgang og høye priser på alt fra mat til strøm.

– Også vi kjenner på en uro nå. Men med den langsiktigheten vi har hatt hele veien og de store ambisjonene vi har for videre utvikling, har vi stor tro på både bransjen og Alpinco. Vi ikke helt vet hvordan morgendagen ser ut, men ser vi på de lange linjene har reiseliv gått i riktig retning i mange år. Derfor tror vi dette blir bra, sier Buchardt.

Med tungt hjerte

Bjørn Erik Borgen, som emigrerte til USA som 12-åring, er bosatt i Denver, Colorado. Han er i alpinbakken der når DN ringer sent torsdag kveld norsk tid og legger ikke skjul på at det er med et tungt hjerte han nå selger seg ut av Alpinco.

Norskamerikaneren Bjørn Erik Borgen (85) har solgt aksjeposten på 40 prosent i alpinkonsernet Alpinco til Anders Buchardt.
Norskamerikaneren Bjørn Erik Borgen (85) har solgt aksjeposten på 40 prosent i alpinkonsernet Alpinco til Anders Buchardt. (Foto: Anita Arntzen)

– Men jeg har ingen i familien som er interessert i å overta ansvaret for investeringen i Norge. Dermed var det på tide å gå videre. Og så fikk vi en god deal med Anders Buchardt, sier han uten å ville ut med prisen.

– Og du blir vel heller ikke yngre?

– Jo da, visst blir jeg det, sier 85-åringen og ler.

– Men jeg må si jeg er ganske stolt over det vi har fått til på disse nesten 20 årene siden vi kjøpte Kvitfjell, legger han til.

Og Borgen sier han og familien likevel vil holde kontakten med Norge. Han eier nemlig en egen holme i Blindleia mellom Kristiansand og Lillesand. Han kjøpte Haraldsholmen for 9,6 millioner kroner i 1996 – den gang soleklar prisrekord i området – og har brukt den hver sommer siden.

Grunnlaget for Borgens rikdommen ble lagt i 1975 da han kjøpte investeringsselskapet Founders Funds for 88.000 dollar i egenkapital og 1,1 millioner dollar i lån fra den lokale banken i Denver. I 1998 solgte han selskapet for 275 millioner dollar.

All-time high

Årets vintersesong ser ifølge daglig leder Odd Stensrud meget bra ut.

– Vi har kommet oss helskinnet gjennom to år med pandemi. Det er klart at det er en del usikkerhet nå med renter og strømpriser, men i det korte bildet er alpininteressen veldig stor. Vi har all-time high på heiskortsalget foran vinteren og ligger også foran på innbooking av gjester. Det er tydelig at hyttefolket, som utgjør hovedvekten av sesongkortsalget, fortsatt bruker hyttene sine selv om strømprisene er høye, sier han.

Investerer nær en milliard i Hafjell og Kvitfjell: – Det er det som skal til dersom vi hele tiden skal være attraktive dnPlus

Anders Buchardt sier det ikke blir veldig store endringer nå som han har fått full kontroll i konsernet.

– Nei, det blir ingen revolusjon. Men det er klart at vi nå blir enda mer styringsdyktige. Dessuten har vi store utbyggingsprosjekter i gang, blant annet med ny ekspressheis i Hafjell Sør der vi bytter ut de gamle heisene fra OL i 1994. Vi holder på med trinn to i Yttersvingen i Kvitfjell med utleiesenger og næring pluss Favn i Hafjell der 500 utleiesenger er satt i drift samt restaurant og sportsbutikk. Vi snakker investeringer på 650 millioner kroner totalt i disse tre prosjektene. Så det er mye som rulles ut nå, sier Buchardt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.