– Jeg har jobbet i reiselivet i snart 40 år, og dette er det verste jeg har vært borti. Koronakrisen rammer reiselivet noe kolossalt, sier Tor Kjetil Wisløff (64).

– Men vi har ikke annet valg enn å se fremover, sier han.

Krisen leses også tydelig i tildelingene fra statens kompensasjonsordning. Hotellbransjen er så langt den nest største støttemottageren med nær 77 millioner kroner, kun slått av restaurantbransjen med over 140 millioner kroner i statlig støtte per 13. mai.

Hans Ulrik (til venstre) og Tor Kjetil Wisløff eier og driver reiselivsbedriften Sorrisniva 20 minutters kjøretur fra Alta.
Hans Ulrik (til venstre) og Tor Kjetil Wisløff eier og driver reiselivsbedriften Sorrisniva 20 minutters kjøretur fra Alta. (Foto: Privat)

Over 100 millioner

Ved bredden av sagnomsuste Altaelva, der Wisløff-familien siden slutten av 1800-tallet har livnært seg på jordbruk, skifer og laksefiske, har brødrene Tor Kjetil (64) og Hans Ulrik (66) Wisløff gjennom snart 40 år bygget opp reiselivsbedriften Sorrisniva. Dette er en helårlig opplevelsesbedrift basert på unike mat- og naturopplevelser og aktiviteter rettet mot kjøpesterke turistgrupper; særlig utlendinger. Her åpner blant annet hvert år snø- og ishotellet Alta Igloo Hotel når det er kaldt nok; før det smelter igjen hver vår.

Nå tar familien det største løftet noensinne med bygging av en arktisk villmarkslodge ti meter fra elvebredden med 24 suiter til en samlet pris på drøyt 100 millioner kroner. Grunnarbeidene er allerede i gang.

Arctic Wilderness Lodge kaller brødrene prosjektet som foruten suitene også inkluderer ny restaurant, bar, møterom og resepsjon. Når anlegget åpner neste høst, kan gjestene ligge i sengen og oppleve nordlyset gjennom takvinduet.

Slik ser Sorrisniva for seg utsikten fra en av de nye suitene en vinternatt i 2021.
Slik ser Sorrisniva for seg utsikten fra en av de nye suitene en vinternatt i 2021. (Foto: Illustrasjon: Sorrisniva)

Tror de kommer tilbake

Tor Kjetil Wisløff, daglig leder i Sorrisniva, sier han er glad anlegget først skal åpne for gjester høsten 2021.

– Vi har troen på det vi holder på med og tror gjestene vil komme tilbake etter koronakrisen. Vi er samtidig forberedt på at det kan ta tid. Men den som intet våger, intet vinner, sier han og ler.

– Vi opplever at både interessen og betalingsviljen for unike opplevelser går rett til værs. Vi omsatte for under 15 millioner kroner i 2018. I fjor økte inntektene til nesten 20 millioner kroner. Før koronakrisen satte inn, så det kjempebra ut med ytterligere vekst i år. Men nå er det klart at vi, i likhet med resten av bransjen, er rammet av massive avbestillinger.

Wisløff sier hele utbyggingen er finansiert privat uten noe offentlig støtte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.