– Det er ingen tvil om at romprisene har vært og er den store frustrasjonen for hotellene som opererer i kurs- og konferansemarkedet, sier Arild Esnali.
Han er daglig leder for Norske Konferansehoteller, et markedsføringssamarbeid der 13 kurs- og konferansehoteller utenfor Oslo sentrum er med. Blant medlemmene finner vi alt fra Soria Moria og Voksenåsen like utenfor sentrum, til Hotell Hadeland, Hurdalsjøen Hotell, Losby Gods, Sundvolden Hotel og Thorbjørnrud Hotell.
Stått stille i 15 år
Tall fra Statistisk sentralbyrå bekrefter at losjiinntekten per disponibelt hotellrom har stått tilnærmet stille siden årtusenskiftet.
I år 2000 var den 463 kroner per rom. I fjor var den 481 kroner, en økning på under fire prosent på 16 år.
Utviklingen for Oslo og Akershus er faktisk enda svakere - med en ørliten økning på 1,5 prosent for Oslo og en liten inntektsnedgang for Akershus, fra 544 kroner ved årtusenskiftet til 536 kroner i fjor.
I denne perioden har antall solgte romdøgn i Oslo og Akershus økt med nærmere 80 prosent, men stadig nye hoteller har spist opp hele markedsveksten slik at også hotellenes belegg har stått omtrent helt stille.
– Alt annet er blitt mye dyrere gjennom disse årene; som lønnskostnader, mat og drikke. Men det har vist seg ekstremt vanskelig å få løftet romprisene, sier Arild Esnali.
– Jeg har vært i denne jobben i snart ti år og har opplevd to finanskriser og en oljekrise. Når vi har sett tegn til bedring i markedet, har vi kommet raskt ned på jorda igjen. Markedet er beintøft, og det er mange som kjemper om de samme kundene, sier han.
Tegn til bedring
De ferskeste tallene fra SSB kan tyde på at 16 års stillstand i hotellenes losjiinntekt per disponible rom, også kalt Revpar, kan være over. For samtlige hoteller i Norge har inntekten per rom økt med pene syv prosent så langt i år (januar til og med juli) sammenlignet med samme periode i fjor.
Også i Akershus er inntektsøkningen på syv prosent, mens den i Oslo er på solide 11,4 prosent så langt i år. Om det skyldes større betalingsvilje i kurs- og konferansemarkedet, eller snarere bedre betalende kinesiske turister eller større betalingsvilje for folk på jobbreise, sier ikke SSBs statistikk noe om.
– Vi har klart å øke våre priser fordi vi har truffet markedet med vårt konsept, sier hotelldirektør Kjetil Myrengen på Thorbjørnrud Hotell på Hadeland.
Med storsatsing på lokalmat, egen gård, ysteri og ølproduksjon økte hotellet omsetningen fra 22,4 millioner i 2015 til 27 millioner i fjor. Myrengen sier 30 millioner passeres i år.
Men bunnlinjen er heller skral, med kun 177.000 kroner i overskudd før skatt i fjor.
– Det er ingen tvil om at dette er en marginal bransje. Det er definitivt ingen dans på roser. Vi har mange dyktige konkurrenter der ute og det er veldig krevende å skape gode driftsmarginer. Men med riktig konsept finnes det muligheter, sier han.
– Og hvordan ser markedet ut fremover?
– Det er det store spørsmålet. Vi er veldig konjunkturstyrt. Går det dårlig for Norge, sliter også aktørene i kurs- og konferansemarkedet. For vår del ser det ganske lyst ut nå. Vi er på mange måter motstykket til Gardermoen og Lillestrøm. Kundene kommer til oss på grunn av lokalmatkonseptet, sier han.
Flere nye hoteller
DNs gjennomgåelse av regnskapene for hotellene som ligger utenfor trafikknutepunktene Gardermoen/Lillestrøm/Oslo/Fornebu viser at få leverer gode resultater. Familieeide Sanner Hotell på Hadeland og Klækken Hotel i Hønefoss er blant få unntak; begge har gjennom flere år levert solide overskudd.
Men de fleste sliter med bunnlinjen og går i pluss-minus null. Samtidig kommer det en rekke nye hoteller inn på markedet. Nylig åpnet Moxy X med 276 rom på Hellerudsletta. Scandic Portalen kommer med 220 rom på Lillestrøm til vinteren, og det er en rekke nye hoteller under bygging i Oslo, blant dem Clarion Bjørvika, nytt hotell i NAL-byget ved Oslo S og den betydelige igangsatte utvidelsen av Royal Christiania fra 532 rom til 815 rom. (Vilkår)