– Det som er avdekket i Hurtigruten skader både Norges og cruisenæringens omdømme. Og med de store verdiene som er på spill i denne industrien, kan jeg ikke begripe hvordan dette kunne skje. Det er uforståelig at Hurtigruten kunne ta så store sjanser som det ser ut til at de har tatt, sier Arthur Kordt, administrerende direktør i European Cruise Services i Bergen.

Blitt alles problem

Kordts selskap er agent for blant andre tyske TUI som med cruiseskipene Mein Schiff 1 og 2 planla oppstart av flere cruise langs norskekysten fra august – med svært strenge smittevernregler.

– TUI har strengere regler ved påmønstring av mannskaper enn Norge praktiserer. Blant annet holdes mannskapet isolert om bord i 14 dager hvor eneste menneskelige kontakt er med en sykepleier som sjekker at alt er i orden, sier Kordt.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten har tidligere uttalt at rederiet praktiserte karanteneregler for sin filippinske besetning slik at de kunne jobbe mens de hadde karantene om bord. Det innebar også kontakt med passasjerer.

Hurtigruten har også opplyst at deres ansatte har vært i karantene i hjemlandet og tatt to koronatester før avreise. Bemanningsbyrået OSM som forsyner Hurtigruten med filippinske sjøfolk, har derimot opplyst til DN at det kun tas én test før avreise.

Kordt viser til at helsemyndighetene 3. august tok en timeout på grunn av smittevernskandalen i Hurtigruten. Regjeringen annonserte da at cruiseskip som har flere enn 100 passasjerer og mannskap om bord ikke fikk seile de neste 14 dagene.

– Stoppordren kom som en konsekvens av Hurtigrutens manglende forberedelser og gjennomføring av sine smitteplaner. Hurtigrutens problem er nå blitt hele den internasjonale seriøse cruiseindustriens problem, sier han.

Arthur Kordt i European Cruise Services er svært overrasket over koronakrisen i Hurtigruten. – Det er uforståelig at Hurtigruten kunne ta så store sjanser, sier han
Arthur Kordt i European Cruise Services er svært overrasket over koronakrisen i Hurtigruten. – Det er uforståelig at Hurtigruten kunne ta så store sjanser, sier han (Foto: Privat)

95 prosent borte

European Cruise Services er agent for flere av de store rederiene. Kordt anslår at selskapet i år ville ha eksportert turist- og maritime tjenester for omkring én milliard kroner og bidratt til over 1000 arbeidsplasser – dersom det ikke var for koronapandemien. Nå ligger selskapet an til en eksport på rundt 50 millioner kroner – hovedsakelig generert før koronaen inntraff i mars.

Det får store konsekvenser for en rekke aktører langs kysten.

– Vi snakker om over 2000 bedrifter som eksporterer varer og tjenester til cruiseindustrien for mellom seks og åtte milliarder kroner i et normalår. Cruisenæringen er ryggraden i opplevelsesproduksjonen langs kysten. Cruise er klart største kjøper av museumsbesøk i Norge og kjøper transporttjenester for mellom 600 og 800 millioner kroner årlig.

Han viser til at verdiskapingen fra cruise i hver av de tradisjonelle turistkommunene Stryn, Stranda og Aurland, er beregnet til omkring et par hundre millioner årlig.

– Uten cruisebransjen vil mange selskaper gå over ende. Det vil ramme hele Turist-Norge. Vår mulighet er at cruiseindustrien med offensiv smittehåndtering vil kunne skape en økonomi som begrenser underskuddene og sikrer overlevelse for turistbedriftene – særlig i distriktene. Paradoksalt nok er de enorme verdiene som står på spill på alle nivåer viktigste spore for å gjøre arbeidet skikkelig og ikke ta snarveier, slik det kan tyde på har foregått i Hurtigrute affæren, sier Arthur Kordt.

Hurtigruten ønsker ikke kommentere Kordts uttalelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.