Hotellkjedeeier Asmund Haare (69) slår First Hotels sammen med Belvar, selskapet som blant annet står bak Moxy-hotellet på Hellerudsletta utenfor Oslo. Sammen vil de om to år ha over 150 hoteller over store deler av Europa i det nye konsernet Maribel.

– Hvordan vi fant på navnet Maribel? Det betyr vakkert ekteskap, sier Haare.

– Det er altså din idé?

– Ja. Navnet bare kom etter den tredje flasken med rødvin, sier Asmund Haare (69) og ler i det han sammen med partnerne Mads Jacobsen og Rune Firing presenterer det nye norskeide hotellkonsernet med store vekstplaner over hele Europa.

150 hoteller om to år

Haare-eide First Hotels samt hans driftsselskap Tribe Hotels fusjonerer med Belvar, selskapet som i tett samarbeid med Ikea og den amerikanske hotellgiganten Marriott er i ferd med å etablere hoteller med merkenavnet Moxy over store deler av Europa.

– Denne bransjen preges av stadige oppkjøp og konsolideringer. Franske Accor kjøper, Hyatt kjøper og det er ikke lenge siden Marriott kjøpte Starwood. Samtidig har vi et hotellmarked i Europa der etterspørselen etter rom øker med fire-fem prosent i året samtidig som tilveksten av nye rom er under én prosent, forklarer Mads Jacobsen (49) som blir administrerende direktør for Maribel.

Han sier ambisjonen er å bli «et toneangivende europeisk hotellkonsern».

– Asmund har 62 hoteller i Norden pluss et partnerskap i Spania. Vi i Belvar vil om to år ha ytterligere 50 hoteller åpnet og dekke det meste av Europas storbyer og trafikknutepunkt, sier Jacobsen.

I utgangspunktet vil Maribel bare gi navn til konsernet, hotellene vil beholde sine nåværende kjedenavn.

– Vi vil ha en rekke ulike merkenavn å spille på, både gjennom Marriott og First. Det tror vi vil gjøre oss attraktive for mange europeiske hotelleiere og drivere, sier Jacobsen.

Maribel vil om to år passere 150 hoteller og 20.000 hotellrom. Det vil dermed fortsatt være en god bit opp til Scandic og Nordic Choice som i dag har henholdsvis 280 hoteller med 55.000 rom og 188 hoteller med 33.400 rom.

Belvar har i det stille etablert en rekke Moxy-hoteller i Europa, her på flyplassen i Frankfurt. Nå samles driften av disse samt hele First Hotels-kjeden i et nytt hotellkonsern som har fått navnet Maribel.
Belvar har i det stille etablert en rekke Moxy-hoteller i Europa, her på flyplassen i Frankfurt. Nå samles driften av disse samt hele First Hotels-kjeden i et nytt hotellkonsern som har fått navnet Maribel. (Foto: Moxy)

På børs?

Partene vil ikke si noe om hva det nye konsernet er verdsatt til i forbindelse med fusjonen eller om det er planer om å børsnotere Maribel.

– De spørsmålene får vi komme tilbake til. Nå skal vi konsentrere oss om å gjennomføre denne sammenslåingen. Det er et omfattende arbeid som står foran oss, sier Haare før han legger til at han har kjent Jacobsen og Firing i en årrekke.

– Faktisk helt siden slutten på 1980-tallet, da jeg fikk agenturet for Choice-kjeden i Skandinavia og Rune Firing og Harald Jacobsen var blant de første franchisetagerne, sier Haare.

Han legger til at de har holdt kontakten siden.

– Så dette ekteskapet er tuftet på en god kjemi og god kunnskap om hverandre. Vi har gjennomført en rekke analyser og er sikre på at det ligger betydelig merverdi for alle parter i denne nye konstellasjonen, sier Haare.

Lav profil

Ut over åpningen av et nytt Moxy-hotell med 276 rom tilknyttet Meetingpoint X på Hellerudsletta utenfor Oslo, har Belvar holdt en lav profil i Norge.

– Vi har hatt mer enn nok med å rulle ut Moxy i de store markedene i Europa og har nå en rekke nye hoteller under bygging i Storbritannia, Tyskland, Italia, Frankrike og Spania, sier Rune Firing, som i likhet med Haare og Jacobsen skal eie en tredel av det nye konsernet.

– En treenighet, altså?

– Jeg vil heller kalle det et triumvirat, sier Haare med henvisning til romersk historie der det latinske ordet betegner et politisk regime dominert av tre mektige og likestilte menn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Kjølig og drikkeklar Syrah fra New Zealand
Ypperlig vin til høstens småvilt.
01:50
Publisert: