– Vi er utrolig, utrolig skuffet. Vi har hele veien spilt inn til regjeringen at det er helt avgjørende at det kommer på plass en statlig kompensasjonsordning slik at forbrukerne kan få pengene sine uten at reisearrangørene går konkurs. I stedet kommer det altså en ordning med lån med rentekostnader på toppen. Det kan bli katastrofalt for disse reisearrangørene, mener leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Kun lån

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett at reisearrangørene skal få inntil to milliarder kroner i lån i maksimalt seks år med en rente som vil variere fra to til 3,8 prosent.

Aktørene skal kunne låne inntil 80 prosent av de lovpålagte refusjonene de må tilbakebetale til forbrukerne for pakkereiser som startet mellom 14. mars og 14. juni 2020.

«Vi ønsker å bidra til at forbrukere får refundert pengene sine fra pakkereisearrangører for kanselleringer som følge av virusutbruddet. Med denne ordningen vil det bli lettere for pakkereisearrangører å betale penger tilbake til forbrukerne», skriver næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding. Hun legger til at «det lånetilbudet vi nå tilbyr er det rimeligste av lån som er mulig innenfor statsstøttereglene, og vi jobber nå med å få det godkjent i Esa. De gunstige vilkårene i denne ordningen vil gjøre den aktuell for mange pakkereisearrangører».

Det er Innovasjon Norge som har fått i oppdrag å administrere ordningen der planen er at søknadsfristen blir 14, juni med inngåelse av lånekontrakter når Stortinget vedtar ordningen.

– En katastrofe

Reisearrangørene har siden mars kjempet for å få på plass en statlig støtteordning til dekning av forbrukernes refusjoner, men den nye låneordningen fra regjeringen blir møtt med sterke reaksjoner.

Torunn Tronsvang hos reisearrangøren Up Norway er oppgitt.

– Jeg skjønner ikke hva regjeringen tenker på. Nå vil mange aktører kaste inn håndkleet. Det blir bare de sterkeste som vil overleve. Resten vil gå under, sier hun.

– Er det så ille?

– Ja, det er en katastrofe. Vi har vært krystallklare, senest i et møte med næringsministeren sist uke, på at det ikke vil hjelpe med en låneordning. Hvordan i all verden skal aktører med i utgangspunktet magre marginer kunne betale tilbake et slikt lån med renter? Det lar seg bare ikke gjøre. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier hun.

Torunn Tronsvang er oppgitt over regjeringens nye låneordning for reisearrangørene.
Torunn Tronsvang er oppgitt over regjeringens nye låneordning for reisearrangørene. (Foto: Up Norway)

Astrid Bergmål i Virke er forundret.

– Og dette forslaget kommer altså fra en regjering som i enhver koronatale snakker om hvor viktig reiselivet er.

– Men en slik låneordning vil vel hjelpe på kort sikt?

– Kanskje på kort sikt. Det hjelper også å pisse i buksen for å holde seg varm på kort sikt. Her vil pakkereiseoperatørene sitte igjen med hele regningen pluss renter, samtidig som inntektsgrunnlaget er helt borte. Poenget er at de ikke kommer til å overleve uten statlig støtte. Folk kommer til å miste jobben. Virksomheter kommer til å gå konkurs. Alle skjønner at det er en dårlig idé å ta opp lån for å betale regninger når man vet at det ikke kommer inntekter på lang tid. Denne bransjen merker effekten av korona først og kommer til å slite med koronakrisen lengst. En låneordning er rett og slett helt feil medisin, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.