– Vi bygger et skip med det mest avanserte innen miljøteknologi i verden, sier Atle Brynestad (65).
Brynestad er grunnlegger og eier av Sea Dream Yacht Club, og skryter gjerne av rederiets neste storprosjekt: Det som skal bli verdens mest miljøvennlige cruiseskip, med plass til 220 gjester og et mannskap på 200.
Etter det DN forstår vil skipet med 110 suiter ha kostet over 1,5 milliarder kroner når det døpes i London sommeren 2021.
Statseide Enova bidrar med 16,1 millioner til realiseringen av skipet.
Få norske investorer har hatt så store oppturer – og dype nedturer – som Atle Brynestad. To ganger har han bygget opp milliardverdier – for så å tape alt, og vel så det. Da opprydningen i kjølvannet av finanskrisen og kollapsen i varehuskjeden Smart Club var gjennomført i 2010, satt han igjen med 400 millioner kroner i gjeld og et knippe selskaper som ikke tjente penger. Siden har han med konsernet 3 Norge, med Christiania Glasmagasin, Hadeland Glassverk/ Porsgrunds Porselænsfabrik og ikke minst SeaDream Yacht Club bygget seg opp igjen.
Cruisevirksomheten, med de to ultraluksusskipene SeaDream1 og 2 bygget midt på 1980-tallet og med plass til 112 gjester og et mannskap på 96, har de siste årene vært den viktigste bidragsyteren – og nå er Brynestad klar for å bygge nytt.
Utslippsfritt i fjordene
SeaDream Yacht Clubs nye hybridskip blir utstyrt med batterikapasitet på 4 MWh som gjør at skipet kan seile utslippsfritt i sårbare og sensitive områder.
– Eksempelvis kan skipet seile i tre timer langs iskanten mot Nordpolen helt lydløst slik at naturopplevelsen for gjestene blir helt unik. Det kan også seile i norske fjorder uten lokal forurensning, sier Brynestad.
Foreløpig er det bare Kristiansand som har landstrømanlegg, men Ålesund og Bergen kommer etter sammen med en rekke havner internasjonalt.
– Batteriene er også en ekstra sikkerhet for skipet om det skulle bli motorstans, sier Brynestad og legger til at «SeaDream Innovation» også får installert en maskin som omdanner overskuddsvarme fra motorene til elektrisitet. Og skipet får egen transformator om bord som gjør at det kan lades over hele verden uavhengig av spenning.
«Veldig hyggelig» statsstøtte
Statseide Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad begrunner støtten på 16 millioner kroner i en pressemelding SeaDream planlegger å sende ut mandag med at «batterier har for alvor tatt steget inn i maritim sektor, men det er fortsatt få erfaringer å vise til i praksis, særlig innen cruiseskip. Når det gjelder strømproduksjon av overskuddsvarme har landbasert industri vist at det er mulig, men til sjøs er slike løsninger foreløpig svært lite brukt. Vi er avhengig av at flere utvikler og tar i bruk teknologiene verden trenger».
– Støtten fra Enova er veldig hyggelig. Og hele dette prosjektet er helt i tråd med vårt eget grunnsyn. Jeg har jo drevet med økologisk landbruk i mange år og det er naturlig for oss å tenke miljø.
– Nå er vel ikke akkurat miljø det første man tenker på når man hører ordet cruise?
– Nei, men det er nå på full fart inn i vår bransje. Vi må redusere våre lokale utslipp og også bygge skip som forurenser mindre, mener Brynestad.
I det første året etter dåp i London sommeren 2021, skal det nye skipet besøke rundt 200 havner i nær 50 land på alle de syv kontinentene.
SeaDream er det eneste cruiserederiet med både norsk hovedkontor, norsk eier og som seiler under norsk flagg. «SeaDream Innovation» blir det tredje skipet i Brynestads flåte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.