Etter en vekst i nordmenns kjøp av flyreiser innen- og utenlands særlig mellom 2008 og 2012, viser tall fra Avinor en samlet vekst i tiårsperioden 2007–2017 på 15,8 prosent innenlands og 37 prosent utenlands.

Men siden 2013 har veksten stanset og det er utlendingene som står for hele veksten i flytrafikken de siste fire årene.

– Dette dokumenterer dermed at det ikke er nordmenn som reiser uhorvelig mye mer med fly enn før, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.

Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.
Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart. (Foto: Mikaela Berg)

–En myte

– Når jeg er ute og snakker om luftfart og rammebetingelser, møter jeg ofte det inntrykket at nordmenn reiser uhemmet mye på masse unyttige flyreiser rundt i verden og at vi dermed reiser altfor mye. Tallene viser at det er en myte. Det er ikke vi som reiser uhorvelig mye mer. Det er snarere utlendinger som reiser mer både til og i Norge, sier Lothe.

– Dels er dette turister selvfølgelig, og det er gledelig å se den veksten denne næringen har hatt og alle arbeidsplassene som er skapt rundt i Norge. Men vi må ikke glemme at mange også er her på forretningsreise, sier han.

– Hvorfor vokser ikke nordmenns kjøp av flyreiser i en tid med gode økonomiske konjunkturer?

– Det normale er at veksten i flyreiser er noe høyere enn veksten i bnp. Jeg mener årsaken til at den de siste årene har vært lavere i antall reiser foretatt av nordmenn, henger sammen med skatter og avgifter og da særlig flyseteavgiften, sier han.

– Det er et paradoks; vi ønsker mer handel og vi ønsker økonomisk vekst, men vi innfører en avgift som er med å drepe noe Norge faktisk både trenger og ønsker.

Sprer trafikken

Tallene fra Avinor viser at utlendingenes kjøp av flyreiser innenlands øker mest; med 142 prosent siden 2007. Det er tall administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold liker.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.
Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– En av reiselivets viktigste mål er å spre turisttrafikken, så dette er knallbra. Men hvis vi skal klare å ta ut potensialet fra veksten i det globale reiselivet, må vi øke satsingen på flere destinasjoner hele året. I fjor flatet overnattingsveksten ut etter sterk turistvekst de foregående tre årene. Det betyr at arbeidet med å markedsføre flere flotte steder i Norge blir enda viktigere fremover, sier hun.(Vilkår)

Se de historiske bildene fra møtet mellom Nord- og Sør-Korea
Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen siden 1953 som krysser grensen til Sør-Korea
01:22
Publisert: