Ferske hotelltall for påskedagene fra Benchmarking Alliance for de åtte største hotellbyene i Norge, er ikke lystelig lesning. Samtlige bortsett fra Stavanger har et fall i antall solgte rom på mellom 80 og 90 prosent i årets påske (3-12. april) sammenlignet med påsken i fjor (12-21. april).

Kristiansand har størst fall i salget med tett på 90 prosent fulgt av Trondheim og Gardermoen.

Bypåske-men ikke på hotell

Hotellrådgiveren Peter Wiederstrøm mener det nok ikke er så mange som med hytteforbud betrakter hotellpåske i byen som et attraktivt alternativ i disse koronatider.

– Det er jo veldig forskjellige konsepter, kan du si. Og så har du smittevernreglene. Stengte barer og restauranter gjør nok at det har vært mindre attraktivt å dra på storbyferie i påsken. Begrensninger i hvor mange som kan samles på ett sted, samt tometers- og énmetersreglene setter også begrensninger selv om jeg er overbevist om at dette er ting hotellene for lengst har funnet gode løsninger på, sier han.

– Til slutt skal du ikke se bort fra at svært mange ikke ønsker å eksponere seg for smitte og at de dermed unngår fritidsreiser. Men om myndighetenes definisjon av unødvendig fritidsreise er noe folk forstår, er jeg mer usikker på, sier han.

Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm.
Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm. (Foto: Gunnar Blöndal)

Perfekt storm

Stavanger er altså unntaket selv om nedgangen i salget av hotellrom også er betydelig der med minus 63,5 prosent sammenlignet med påsken i fjor.

– Det er i hovedsak oljerelatert trafikk som gjør at vi klarer oss bedre. Mange utenlandske oljearbeidere bor på hotell i 14 dager før de drar ut i Nordsjøen og en del bor også på hotell i kortere friperioder, sier Gjermund Dahl på Clarion Hotel Energy.

– Noen oljeselskaper har tatt over hele eller deler av kapasiteten på enkelte hoteller for å sikre egne ansatte. Det gjelder både på Sola og i sentrum. For vår del var det denne trafikken som gjorde at vi holdt åpent i påsken. Vi hadde egentlig planlagt å stenge, sier han.

– Og nå synker oljeprisen under 20 dollar?

– Ja, det er en perfekt storm dette. I negativ betydning. Vi kan ikke gjøre annet enn å krysse fingrene for at det blir åpnet opp litt mot sommeren og at norske turister vil bidra med trafikk slik at reiselivet klarer seg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.