– Storbyhotellene er på rett vei. Belegget klatrer, sier hotellrådgiver Peter Wiederstrøm (52) i Wiederstrøm Hotel Consulting.

– Men fortsatt er det langt, langt unna normalen, understreker han.

Svakest i Oslo

Tallene fra Benchmarking Alliance omfatter perioden fra 1. til 24. juni. Disse viser at Stavanger i gjennomsnitt hadde et belegg på 29 prosent foran Trondheim med 28 prosent og Bergen med 24 prosent.

Oslo havnet helt på bunnen med et belegg på kun 18 prosent. Det er fortsatt svært lavt og en nedgang sammenlignet med samme periode i fjor på mellom rundt 70 prosent. Men det er likevel en kraftig forbedring fra april og mai da de aller fleste byene hadde et belegg på under ti prosent. Eksempelvis hadde Oslo-hotellene et belegg på seks prosent i april og ni prosent i mai.

– Særlig for Oslohotellene er totalbildet katastrofalt. Men det er enda verre i de andre hovedstedene i Norden. Stockholm, Helsingfors og København har knapt bikket 15 prosent i belegg de siste fire ukene mens Oslo vært nær opp til 30 prosent ved et par anledninger, sier Peter Wiederstrøm.

– Enkelte dager i juni ser vi belegg på både 70 og 80 prosent i noen av storbyer. Det hadde jeg ikke trodd vi skulle se før fellesferien, sier Wiederstrøm.

Men akkumulert er tallene likevel fryktelig svake for alle byene. Selv i Kristiansand, som er vinneren i juni, er belegget ned 45 prosent fra samme periode i fjor.

–Ikke bra i det hele tatt

– Én svale gjør ingen sommer, sier Morten Thorvaldsen, administrerende direktør i Thon Hotels

– Jeg føler det er litt sånn nå. Ja, vi har økning i trafikken til våre hoteller sammenlignet med bunnen i april og mai. Særlig ser det bedre ut for hotellene nordover og i Kristiansand. Men sommeren som helhet ser ikke bra ut i det hele tatt. Og svakest er det i Oslo og omegn. Det er tungt, sier han.

Thon Hotels eies av Thon Holding der Olav Thon (96) er styreleder. Kjeden har tett på 80 hoteller i Norge.

– Du har tidligere sagt at du håper på 25 prosent belegg i Oslo gjennom sommeren?

– Ja, vi har prognoser som indikerer det, men vi er ikke helt der ennå. Men sommeren er én sak. Det er minst like usikkert hvordan høsten blir. Hvordan vil yrkestrafikken utvikle seg? Og kurs- og konferansemarkedet er svært uforutsigbart. Får vi ha konferanser med 500 til høsten eller ikke? Eller blir det bare 200?, spør Thorvaldsen.

–Én svale gjør ingen sommer, sier Morten Thorvaldsen, administrerende direktør i Thon Hotels.
–Én svale gjør ingen sommer, sier Morten Thorvaldsen, administrerende direktør i Thon Hotels. (Foto: Mikaela Berg)

– For å komme skikkelig i gang, må vi få forutsigbarhet for å kunne planlegge frem i tid. Kundene bestiller jo ikke store konferanser før vi har en avklaring, legger han til.

– Hva tenker du om regjeringens støtteordninger for reiselivsbransjen?

– Reiseliv er hardest rammet av koronakrisen, og er også bransjen som kommer sist ut av krisen. Vi har fått lite hjelp, mener Thorvaldsen.

– Hvorfor er det slik?

– Jeg tror ikke vi har klart å stå samlet nok for å få frem budskapet, dessverre. Hvis vi nå må si opp en rekke ansatte fordi permisjonsordningen ikke blir videreført, vil det ramme de svakeste, de med minst erfaring og utdannelse, blant dem svært mange fremmedspråklige som har få andre jobbalternativer. Det vil være veldig trist. Jeg føler rett og slett at vår bransje blir lite verdsatt. Men det er kanskje først når lysene begynner å bli slukket i hotellene ute i distriktene at politikerne forstår alvoret. Men da er jeg redd det er for sent, sier Thorvaldsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.