Bodø hadde høyest losjiinntekt per tilgjengelige hotellrom i november, viser tallene fra Benchmarking Alliance. I gjennomsnitt ble over 80 prosent av rommene leid ut hver natt. Antall solgte rom økte med syv prosent fra samme måned i fjor.

Bodø er dermed en av de aller beste byene å drive hotell i for tiden. Kun Tromsø og Oslo er i nærheten. Men nå foreligger nye planer som nær vil doble antall hotellrom i byen.

80–90 prosent flere rom

Fire nye hoteller er under bygging eller under planlegging i Bodø. Petter A. Stordalens Nordic Choice-kjede skal drive nytt Quality-hotell med 240 rom i tilknytning til det store Ramsalt-prosjektet på kaien. Kristian og Roger Adolfsens Nordlandia Hotel Group skal drive «The Storm» med 165 rom i Sjøgata. Franchiseavtale er inngått med Nordic Choice. Stordalen får med dette to nye hoteller i byen. Begge skal åpne i 2020.

Norlandia Hotel Group skal drive dette nye hotellet i Bodø, som har fått arbeidstittel «The Storm», på franchise med Petter A. Stordalens Nordic Choice. Hotellet får 160 rom og blir en del av Stordalens Comfort-kjede.
Norlandia Hotel Group skal drive dette nye hotellet i Bodø, som har fått arbeidstittel «The Storm», på franchise med Petter A. Stordalens Nordic Choice. Hotellet får 160 rom og blir en del av Stordalens Comfort-kjede. (Foto: Illustrasjon: Norlandia Hotel Group)

I tillegg har hotellbyggeren Arthur Buchardt lansert et hotell med 250 rom på Rønvikfjellet like utenfor sentrum. Hotellet skal erstatte dagens turisthytte på stedet. Buchardt har tidligere signalisert åpning i 2020, men skriver i en sms til DN at det er litt for tidlig å si så mye om dette ettersom en reguleringsplan må på plass først.

Og i tillegg har Guttelvik-familien gjennom selskapet Epp as nettopp lansert et hotellprosjekt med rundt 200 rom i sentrum.

Dersom alle disse hotellene blir realisert, vil byen få vel 850 nye hotellrom; en økning på 80–90 prosent fra i dag.

«Aldri skjedd før»

– Det har så vidt jeg kan se aldri skjedd før at en by på relativt kort tid får en så stor økning, sier hotellrådgiver Peter Wiederstrøm, som hver måned analyserer hotelltallene som kommer fra Benchmarking Alliance.

– Stavanger, som fikk mange nye rom før oljeprisfallet, var ikke i nærheten av en så stor prosentvis økning. Og det har vært snakket mye om kapasitetsøkningen i Bergen de siste par årene, men der snakker vi om en økning på 30 prosent på omtrent ett år, sier han.

Da det nye Scandic Havet-hotellet åpnet i Bodø 2014, representerte det en økning i antall hotellrom i byen med 38 prosent.

– Den kapasitetsøkningen ble absorbert imponerende raskt. Men med 80–90 prosent flere rom, skal det mye til for at regnestykkene kan gå opp. Skal dagens belegg opprettholdes, må Bodø dermed selge 80–90 prosent flere rom enn i dag, og det virker lite realistisk. Men hotellene skal stå i mange tiår. Det store spørsmålet er hvordan markedet i Bodø utvikler seg på lang sikt. Og det er positivt i seg selv at det nå blir flere aktører og varemerker som skal selge Bodø, mener Wiederstrøm.

Morten Kahrs er administrerende direktør i Norlandia Hotel Group som altså skal drive hotellet The Storm.

– Det er klart at det kan bli noen tøffe år dersom alle hotellene blir bygget på kort tid. Men Bodø er en fremtidsby i sterk utvikling som i dag har for liten hotellkapasitet. Det er tidvis tøft å få rom der og byen går dermed glipp av mye trafikk, sier han.

Reiselivssjef Ann-Kristin Rønning Nilsen synes det er veldig positivt at store aktører nå satser såpass tungt på ny hotellkapasitet i Bodø.

– Så må vi samtidig ikke være naive heller, og tro at dette går bra uten en betydelig økning i salgsinnsatsen både fra hotellene og destinasjonen, sier hun.

– Men vi har stor tro på at dette blir veldig bra for byen. Vi tror både det er et stort potensial innen kurs, konferanser og større arrangementer, og også innen ferie/fritid. Særlig på vinteren der vi har ledig kapasitet og der jo vår nabo i nord har hatt stor suksess, sier hun med henvisning til nordlysturismen som fyller Tromsø-hotellene vinterstid.

Tøft i sør

Tallene fra Benchmarking Alliance viser at også Tromsø-hotellene gjorde det meget bra i november med et belegg på hele 82,2 prosent. Bergen topper listen over byene med størst vekst i antall solgte rom med pluss nær 15 prosent fra samme måned i fjor.

Oslo påvirkes av en kapasitetsøkning på 6,6 prosent, blant annet som følge av åpningen av Olav Thons storhotell i Nydalen. Med 4,5 prosent flere solgte rom, sank dermed belegget noe. Og med en ørliten prisnedgang på toppen, sank losjiinntekten per tilgjengelige rom med 2,5 prosent. Men Oslo ligger fortsatt nær toppen i belegg og helt på toppen i gjennomsnittspris.

Langt verre er det å drive hotell i Kristiansand. Der fortsetter den negative utviklingen DN skrev om sist måned med færre gjester som skal fordeles på flere rom. I mai åpnet nye Thon Hotel Parken midt i Kristiansand sentrum. En drøy måned senere gjenåpnet også Radisson Blu Caledonien etter rehabilitering. Dermed har sørlandsbyen 256 flere hotellrom å fylle. I november sank antall solgte rom med syv prosent og belegget sank til under 49 prosent. Losjiinntekten per tilgjengelige rom raste dermed med over 22 prosent til kun 400 kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Julen er humbug, skrev Arnfred Olesen – og fikk ti kroner i bot.
DNs politiske julekalender | Luke 11: Den siste blasfemiker
00:00
Publisert: