Om januar var bra, ble februar virkelig eventyrlig for Tromsø – «Nordens Paris».

Tallene fra selskapet Benchmarking Alliance, som hver måned henter inn tallene for de aller fleste byhotellene her i landet, viser at Tromsø er i egen divisjon. Losjiinntekten per rom fratrukket frokost og moms økte med over 20 prosent fra i fjor og endte på 1275 kroner natten i februar. Det er skyhøyt over nummer to på listen; Bodø med 699 kroner.

Om avgifter og frokost legges til, betyr det at gjestene i gjennomsnitt har betalt over 1500 kroner natten i Tromsø.

Belegget, det vil si andelen rom som ble leid ut hver natt, økte fra snaut 90 prosent i fjor til nær 93 prosent i februar i år. Også det er desidert høyest i landet og betyr i praksis at det tidvis har vært helt umulig å oppdrive et hotellrom i Tromsø for de stadig flere turistene som kommer langveisfra i jakten på nordlyset.

– Helt ville tall

Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm analyserer hver måned hotelltallene fra Benchmarking Alliance.

Les også: For en perle! dnPlus

– Tromsøtallene er helt ville. Det var for eksempel ikke en eneste dag i februar med under 1250 kroner i gjennomsnittlig rompris. Og selv om det er over dobbelt så mange tilgjengelige hotellrom i Stavanger-regionen som i Tromsø, ble det solgt nesten like mange rom i de to byene, sier han.

Gisle Evensen er administrerende direktør i familieeide Rica Eiendom som eier 17 hoteller som i hovedsak er utleid til Scandic-kjeden. Rica eier blant annet Scandic Havet i Bodø og Ishavshotellet i Tromsø samt ytterligere 11 hoteller i Nord-Norge.

–Det er jo et strålende hotellmarked for tiden - særlig for aktørene i Nord-Norge, og spesielt eventyrlig er det i Tromsø, sier han.

–Så de som ikke klarer å tjene penger i dette markedet, klarer det aldri, legger han til.

–Og dere som huseier får en andel av omsetningsøkningen?

–Ja, vi får en omsetningsbasert leie med en minimumsleie i bunnen, sier Evensen.

Ikke for dyrt?

Poul-Henrik Remmer, direktøren på Scandic Ishavshotel, synes ikke det er negativt med rekordhøye rompriser.

– Det går veldig bra for næringen med en god økning fra i fjor. Med stort trykk i etterspørselen, presses prisene oppover. Det er slik markedet fungerer. Det er hotellkapasiteten som gjør at prisene presses oppover. Med flere hoteller ville prisene blitt lavere, sier Remmer, vel vitende at det er en rekke nye hotellprosjekter på gang i Tromsø.

– Men høye priser stiller også store krav til oss. Vi må leverer det folk forventer og betaler for. Det er ikke bare å legge seg på rygg. Det er ikke bare å levere pengene i banken. Folk forventer mer når prisene blir høyere enn andre steder og vi må levere topp service, bra rom, god frokost og god middag, sier han.

– Så du er ikke redd for at Tromsø skal prise seg ut?

– Romprisen kan sikkert virke litt høy for noen, men de som reiser hit fra eksempelvis Singapore, Spania eller England er vant til slike priser. Du får jo ikke hotellrom i London for under 2500 kroner, sier Remmer, som minner om at virkeligheten ganske straks blir en helt annen også i Tromsø.

– Vi har to måneder med så høye priser; januar og februar. Resten av året ligger vi nærmere Oslo, sier han.

Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm mener rekordtallene for hotellene i Tromsø i februar er «helt ville».
Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm mener rekordtallene for hotellene i Tromsø i februar er «helt ville». (Foto: Øyvind Elvsborg)

Tøffere – og blir nok verre

I hovedstaden var utviklingen stikk motsatt av Tromsø i februar, med et fall i losjiinntekten (revpar) på nær 12 prosent. Det var vel åtte prosent flere hotellrom til leie sammenlignet med samme måned i fjor, romprisene falt med over fem prosent og det var kun en marginal økning i antall solgte rom.

– Et fall i revpar på 12 prosent er forholdsvis brutalt. Og mye tyder på at det blir enda verre når marstallene foreligger. For da vil også Amerikalinjen og landets største hotell, The Hub, være med i tallgrunnlaget, sier hotellrådgiver Peter Wiederstrøm.

Tallene viser for øvrig at Kristiansand fortsatt sliter tungt i kjølvannet av at byen har fått en økning i antall hotellrom på 27 prosent siden i fjor. Belegget var i februar på under 40 prosent og losjiinntekten (revpar) på magre 318 kroner natten. Tromsøhotellene har altså dermed en losjiinntekt som er fire ganger høyere enn i Kristiansand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Da Jimmy Øyen skjønte hvor mye mat som aldri fant veien til bordet, startet han restaurant
– Det er der min «passion» ligger.
01:45
Publisert: