I fjor sommer økte den utenlandske turismen til Norge med rundt ti prosent. Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge regner med tilsvarende vekst i år.

– Vi er heldigvis ganske langt unna islandske tilstander, men også hos oss har vi nå enkeltdestinasjoner som er helt fulle i høysesongen. Ta Lofoten som eksempel. I fjor var det smekkfullt der i tre-fire uker på sommeren. Og med kraftig vekst i internasjonal turisme de kommende årene, gjelder det å være føre var for å unngå overturisme.

– Hvordan skal Norge unngå det?

– Vi må blant annet se på hvordan vi kan regulere trafikken. Blue Lagoon på Island kan være et eksempel til etterfølgelse. De tar kun forhåndsbestillinger og ikke drop-in i høysesongen. Så må vi jobbe mer aktivt for å spre turisttrafikken over hele året. For selv om det er fullt i Lofoten i noen uker, er belegget bare rundt 50 prosent på årsbasis. Og så må vi nok også bli flinkere til å tiltrekke oss de riktige turistene. All vekst er ikke nødvendigvis riktig vekst for norsk reiseliv, sier Holm.

– Jeg tror ikke det er noen stor fare for at vi får islandske tilstander her. For vi har et mye større land med mye mer å oppleve. Men det er viktig at vi løfter frem denne problemstillingen likevel. (Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havnen
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: