Etter rekordåret 2016, med vekst på over ti prosent i antall utenlandske overnattinger på hoteller, campingplasser og i hyttegrender, endte fjoråret på pluss 2,3 prosent.

Nå foreligger resultatene fra Innovasjon Norges omfattende spørreundersøkelse blant norske og utenlandske reiselivsaktører. Den viser at 58 prosent av de spurte aktørene venter en bedre eller mye bedre sommer i år enn i fjor. Det er en liten nedgang fra 61 prosent på samme tid i fjor. Ti prosent tror på nedgang. Det er omtrent som i 2017.

– Vi har gjennomført denne undersøkelsen i en årrekke, og erfaringen er at fasiten pleier å være noe bedre enn forventningene skulle tilsi, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

– I tillegg vet vi at antall flybilletter bestilt gjennom en rekke bookingkanaler, er opp fra samme tid i fjor. Derfor våger jeg meg til å tippe at årets sommersesong vil ende med en økning på rundt tre prosent, sier hun.

Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge tror på den femte sommeren på rad med vekst i turismen fra utlandet.
Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge tror på den femte sommeren på rad med vekst i turismen fra utlandet. (Foto: Mikaela Berg)

Pluss fra USA og Tyskland

Dersom Bratland Holm får rett, betyr det femte år på rad med vekst i utenlandsturismen til Norge. Men tre prosent vekst er lavere enn veksten i den globale turismen som for i år anslås til rundt fem prosent.

Det er særlig optimisme i volummarkeder som Tyskland, Sverige og Nederland samt fra USA. Tyskere gjester sto alene for 22 prosent av gjestedøgnene i sommermånedene 2017.

Mye tyder samtidig på at det blir nedgang i turismen fra Storbritannia.

– Flere europeiske land melder om nedgang av britiske besøkende, så det er naturlig å tro at det henger sammen med nasjonale forhold som lavere pund og usikkerhet knyttet til brexit, sier Bratland Holm.(Vilkår)

Kjører lastebil med verdens mest avanserte armprotese
Magnus Niska måtte amputere armen i 2003. I 2013 fikk han en avansert protese som kommuniserer med hjernen hans. Nå kjører han lastebil ved hjelp av en teknologi som gjerne forbindes med Robocop, Darth Vader eller andre science fiction-karakterer.
02:21
Publisert: