– Vi leverer såpass gode tall og opplever så stor pågang, særlig fra utenlandske turister, at vi tror det er marked for denne typen hoteller også i en rekke europeiske storbyer, sier hovedeier Martin Smith-Sivertsen (53) i den Bergen-baserte hotellkjeden Citybox.

Neste år åpner lavpriskjeden nytt hotell med 143 rom i vestlandshovedstaden og utvider dagens Oslo-hotell med ytterligere 127 rom til 343.

Og nå har selskapet inngått den første avtalen om utenlandsetablering. I juni neste år åpner Citybox med 270 rom i Estlands hovedstad Tallinn. Hotellet vil ligge i det nye Porto Franco-anlegget ved havnen nær byens historiske sentrum.

«Kostbart og vanskelig»

– Vi har vurdert mange byer i Europa og synes Tallinn er et veldig interessant marked. Vi får dessuten super beliggenhet og størrelse. To av tre gjester på våre norske hoteller er utlendinger, og vi satser derfor særlig i storbyer med en god kombinasjon av forretningsreisende og turister, sier Smith-Sivertsen.

– De er det jo mange av i Europa?

– Ja, og vi har en omfangsrik liste over byer vi vil inn i. Vi jobber vel mest konkret nå med Helsingfors, Brussel og Warszawa, i tillegg til at vi også gjerne vil ha hoteller i København og Stockholm samt ytterligere et hotell i Oslo. Utfordringen er at det ofte er både kostbart og vanskelig å få tak i de rette eiendommene. Derfor har vi nå etablert et eget selskap som kun skal drive med eiendomsutvikling, det vil si kjøpe bygg, konvertere dem til hotell og leie dem ut til Citybox før eiendommen selges i markedet med god profitt. Det tror vi kan bli en interessant forretning i seg selv.

– Hva er ambisjonen for Citybox?

– Målet er å bli en av de store europeiske aktørene innen moderne lavprishoteller. Vi mener det er realistisk at vi om ti år vil ha etablert oss i de mest lønnsomme storbyene i Europa og at vi da har minst 20 hoteller, mot to i dag, sier Smith-Sivertsen.

Gir mersmak

Den tidligere byrådslederen i Bergen og hans familie eier 85 prosent av aksjene i Citybox-kjeden, som åpnet sitt første hotell i 2006 i Bergen. Tallene viser en samlet omsetning for dagens to hoteller i Bergen (120 rom) og Oslo (216 rom) på vel 75 millioner kroner med et resultat før skatt på 12 millioner. Særlig hotellet i Prinsens gate i Oslo går godt med 60 millioner i inntekter og snaut ti millioner i overskudd takket være både høyt belegg og oppnådd pris.

Når så Citybox kan skilte med personalkostnader på 16 prosent av inntektene, omtrent det halve av de tradisjonelle hotellkjedene, blir det penger i kassen for Smith-Sivertsen & Co.(Vilkår)

Citybox-hotellet som planlegges åpnet i Estlands hovedstad Tallinn i juni 2019.
Citybox-hotellet som planlegges åpnet i Estlands hovedstad Tallinn i juni 2019. (Foto: Illustrasjon: Citybox)
Drømmer du om å ta over et historisk hotell så bør du se dette
Innerst i Fjærlandsfjorden ligger Mundal hotell. Hotellet ble bygget i 1891 da utenlandske turister strømmet til Norge. I dag ligger hotellet der som et spøkelseshus. Kan nye krefter ta hotellet tilbake til sine gode gamle dager?
05:14
Publisert: