– Det er en veldig uheldig situasjon. Det er ingen grunn til å mistenke at noen av passasjerene om bord er smittet av koronaviruset, men vi er nødt til å forholde oss til dette vedtaket, sier Sandra Bratland.

Hun representerer crusiegiganten Carinval Cruises som eier Aida. Torsdag ankommer cruiseskipet Aidaaura med 1500 passasjerer. De får ikke lov til å gå i land.

Kun i Bergen?

Onsdag ettermiddag kom pressemeldingen fra Bergen kommune. «Dette gjør vi som et av mange tiltak for å både begrense trengsel i byen, for å redusere mulighet for koronasmitte, og for at gjester som kommer, ikke skal risikere å bli smittet ved et besøk hos oss,» sier kommunaldirektør Robert Rastad i meldingen.

Vedtaket gjelder foreløpig ikke for Hurtigruten og andre rederier som har Bergen som snuhavn.

Bergen er Norges desidert største cruisehavn med en prognose i år som tilsier at nær 700.000 cruisepassasjerer vil ankomme byen.

Foreløpig har ingen andre havner vedtatt noe lignende.

– Det hjelper lite å innføre dette bare i Bergen, men vi forstår jo at bystyret har behov for å iverksette noe i mangelen på nasjonale retningslinjer rundt dette med cruise, sier kommunikasjonssjef i Bergen Havn, Astrid Tomassen.

- Dramatisk for mange

DN snakket med Inge Tangerås, daglig leder i markedsføringsselskapet Cruise Norway og selv tidligere havnesjef i Bergen, like før vedtaket kom.

– Jeg har hørt om at det er blitt snakket om et slikt forbud mot at cruisepassasjerer skal få gå i land. Men da tenker jeg vel; hva man skal reise til Norge for dersom man ikke får gå i land? Det ville jo blitt dramatisk for mange aktører langs kysten.

Merete Eik er havnedirektør i Stavanger og sier at havnene etter loven har mottaksplikt.

– Vi kan som havn ikke nekte noen skip å ankomme eller komme i land; det er det helsemyndighetene som eventuelt må bestemme i den situasjonen vi nå har. Men vi har pågående diskusjoner rundt dette med kommunen, og med begrensninger knyttet til arrangementer på land, er det vel også naturlig å stille spørsmål ved cruiseskipene som gjerne har langt flere enn 500 passasjerer.

– Vi tenker dette er en sak for nasjonale helsemyndigheter og både vi og Bergen har bedt om en tilbakemelding på dette fra sentralt hold uten at den foreløpig har kommet, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.