– Om det hadde vært enklere å bare fusjonere Rezidor og Carlson? Selvfølgelig hadde det det. Men det er eiernes bord. Ikke mitt, sier Federico J. González når DN møter ham på Radisson Blu-hotellet i Berlin.

Der har konsernsjefen nettopp presentert planene for det nye konsernet Radisson Hotel Group.

Gruppen omfatter alle de til sammen 1400 hotellene med 95.000 ansatte som inngår i Carlson Hotels (nå Radisson Hospitality Inc) og Rezidor (snart Radisson Hotel Group). Rezidor er fortsatt børsnotert.

500 skifter navn

Rezidors historie går tilbake til 1960 da flyselskapet SAS åpnet SAS Royal Hotel i København, designet av Arne Jacobsen. SAS solgte ut siste rest av hotellvirksomheten i 2006. Da hadde det blitt til en kjede med 400 hoteller og selskapet ble notert på Stockholm-børsen og skiftet navn til Rezidor Hotel Group.

Fortsatt har kjeden en rekke hoteller i Norge, som Radisson Blu Plaza i Oslo, Atlantic i Stavanger og Royal Garden i Trondheim.

Nye Radisson Hotel Group skal bestå av åtte varemerker. Blant disse er Radisson Collection, kjedens nye luksushoteller der Radisson Blu Royal i København og Radisson Blu Strand i Stockholm vil inngå. 500 hoteller skal rebrandes i forbindelse med transformasjonen. Og Federico J. González sier målet er at Radisson Hotel Group skal bli en av de tre beste hotellkjedene i verden.

– Ikke nødvendigvis i størrelse, men i «top og mind». Når hotelleiere, hotellutviklere eller potensielle ansatte vurderer hvilken kjede de skal henvende seg til først, skal vi være blant de tre første, sier han.

Radisson Hotel Group er i dag nummer 11 på listen over verdens største hotellkonsern målt i antall rom – et hav bak gigantene Marriott og Hilton som begge har over 6000 hoteller.

En gigant eller snart solgt?

Det er snaut to år siden kinesiske HNA Tourism Group kjøpte Carlson Hotel Group. Med på kjøpet fulgte drøyt 50 prosent av Rezidor. HNA har siden økt til over 70 prosent.

HNA eier dessuten snaut 30 prosent av den spanske hotellkjeden NH Hotels med rundt 400 hoteller og kjøpte så sent som for halvannet år siden 25 prosent av giganten Hilton Worldwide for 6,5 milliarder dollar.

Federico J. González var tidligere toppsjef for nettopp NH Hotels, men han vil ikke snakke om en mulig sammenslåing av Radisson og NH, eller for den saks skyld tettere samarbeid med Hilton.

– Det er en sak for eierne. Min jobb er å drive kjeden best mulig, sier han.

Det samme er svaret når han blir spurt om turbulensen rundt nettopp HNA-konsernets enorme gjeld og kinesiske myndigheters krav om å redusere utenlandske investeringer. HNA har bekreftet at selskapet sonderer terrenget for salg av aksjene i NH Hotels og Hilton, og på den store hotellkonferansen IHIF i Berlin denne uken gikk ryktene om at også Carlson og Rezidor kan bli solgt.

– Jeg kommenterer ikke sladder. Jeg har en eier i dag. Jeg kan få en annen eier i morgen. Men jeg sover veldig godt om natten og tenker ikke noe på det. Det spiller ingen rolle hvem som eier oss. Akkurat nå er det viktigste at vi har de pengene vi trenger for å gjennomføre transformasjonen av Radisson Hotel Group. Og det har vi, sier han.

– Så du har ingen bekymringer?

– Det måtte i så fall være at til tross for at alle de økonomiske indikatorene peker oppover, er mange i hotellindustrien kun opptatt av at det kommer en resesjon. Det kan være den kommer, men i mellomtiden synes jeg vi skal glede oss litt, sier han(Vilkår)

Slik får du mer ut av trening på tredemølle
02:33
Publisert: