Driftsmarginen for landets restauranter falt fra 3,2 prosent i 2017 til 1,9 prosent i fjor ifølge en analyse fra Menon Economics av alle restaurantregnskapene (nær 90 prosent av alle aksjeselskaper i bransjen) som så langt er innsendt til Brønnøysundregistrene.

Fra 1. januar 2018 ble det innført såkalt allmenngjøring – det vil si generell minstelønn for alle ansatte, også uorganiserte, innenfor overnatting, servering og catering.

Eksempelvis har dermed arbeidstagere over 20 år – eller 18-åringer med minst fire måneders praksis, rett til en minstelønn på 168 kroner timen.

– Det vil i mange tilfeller si en økning i timelønn over natten på 30–40 kroner. Det er klart det rammer bransjen og går ut over driftsmarginen, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv

– Samtidig har det vært svært mange nyetableringer i bransjen som åpenbart har ført til økt konkurranse, legger han til.

– Bør samarbeide mer

Clas Delp er forbundssekretær i Fellesforbundet.

– Det bør ikke være en overraskelse for noen at lønnskostnadene har økt etter allmenngjøringen, sier han.

– Er du overrasket over at aktørene i næringen ikke har klart å øke prisene for å dekke inn de økte lønnskostnadene?

– Nei, jeg er vel ikke det. Men jeg er ganske sikker på at folk flest ville forstå og akseptere økte priser dersom bare aktørene forklarte årsaken. Jeg synes bransjen burde ha samarbeidet mer for å få frem at alle ansatte nå er sikret en anstendig minstelønn og at det nødvendigvis innebærer noe høyere priser, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.