Seks varmegrader, stiv kuling og regn. Slik lyder varselet fra Yr for Geilo målestasjon for onsdag formiddag. Og særlig mye bedre er det ikke for alpinsteder som Hemsedal, Hafjell eller Voss – mens Trysil og Kvitfjell ikke ser ut til å bli like hardt rammet av mildværet.

– Det er klart situasjonen nå er utfordrende mange steder på grunn av mildværet. Men tallene viser samtidig en rekordsterk forsesong, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening.

Gausta på topp

I perioden fra sesongstart, som for de fleste anleggene var i starten eller midten av november, og ut året, viser tallene en samlet økning i heiskortsalget på 15 prosent sammenlignet med samme periode i 2018. Hemsedal og Trysil er ikke med i tallgrunnlaget ettersom disse eies av børsnoterte Skistar.

Økningen i forsesongen på 15 prosent kommer på toppen av en økning på 13 prosent fra 2016 til 2017 og 23 prosent fra 2017 til 2018.

– Det ble en kanonstart mange steder fordi man kom i gang veldig tidlig med et bredt tilbud, sier Clausen.

Gausta Skisenter i Telemark topper med pluss 49 prosent, foran Oslo Vinterpark med 37 prosent, fulgt av Voss med 35 prosent økt heiskortsalg. I Oppland og Hedmark, der økningen samlet var på ni prosent, ligger Kvitfjell godt an med pluss 13 prosent. I Buskerud økte heiskortsalget med 11 prosent, hvor Norefjell havnet 20 prosent i pluss.

I regionen fra Agder til og med Møre og Romsdal økte heiskortsalget med 13 prosent. Her havnet både Hovden og Myrkdalen på pluss 20 prosent.

Får betalt for innsatsen

– Det er ingen tvil om at dette er godt å ha med seg med mildværet vi nå ser. Samtidig er det viktig å presisere at de fleste anleggene fortsatt har en solid såle i bakkene og gode forhold, sier Clausen.

– Det er også fint å se at anlegg som har gjennomført store investeringer, som ny gondolbane på Voss, betydelig utbygging i Myrkdalen og Gausta, får betalt for innsatsen, sier hun.

– Og så får vi god hjelp fra en svak krone som gjør at Norge faktisk har blant de billigste heiskortene i Europa. Det er faktisk bare Sverige og Slovenia som er billigere.

– Det sies at mildværet skal vare til langt uti mars?

– Det tror jeg ikke noe på. Vi trenger mer kulde og snø. Nå har vi fått en tidlig kickstart, men det er ikke dermed sagt at hele sesongen fortsetter i det samme sporet. Utfordringen for bransjen blir å holde på gjestene til påsken i april. Det er fortsatt minst fire måneder igjen av sesongen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.