I april inngikk det kinesiske konglomeratet HNA Tourism Group en avtale om å kjøpe den familieeide amerikanske hotellkjeden Carlson Hospitality Group. Onsdag ble transaksjonen gjennomført. Og med på kjøpet følger 51,3 prosent av aksjene i børsnoterte Rezidor Hotel Group, hotellkjeden som av mange nordmenn fortsatt omtales som «SAS-hotellene».

Må selge eller kjøpe

For i en årrekke var flyselskapet SAS eier av hotellkjeden som i dag heter Rezidor. Det første SAS-hotellet, SAS Royal, åpnet i København i 1960 med alt av interiør designet av Arne Jacobsen. Hotellet drives fortsatt av Rezidor og eies i dag av Wenaas-familien.

Og det er fortsatt en rekke norske hoteller i Rezidor-kjeden, som Radisson Blu-hotellene Plaza og Scandinavia i Oslo, Royal Garden i Trondheim, Royal i Bergen, Atlantic i Stavanger og Caledonien i Kristiansand i tillegg til flere Park Inn-hoteller.

Nå som HNA har gjennomført transaksjonen med Carlson-familien, har selskapet frem til 4. januar neste år til enten å selge seg ned til under 30 prosent av aksjene i Rezidor – eller komme med et tilbud til minoritetsaksjonærene. Rezidor, som er børsnotert i Stockholm, har en børsverdi på omtrent 5,7 milliarder norske kroner. Det vil således koste HNA omtrent 2,7 milliarder å kjøpe seg opp til 100 prosent.

Vet ikke noe

Nordmannen Knut Kleiven er finansdirektør i det Brussel-baserte Rezidor-konsernet med vel 500 hoteller med 110.000 rom i drift eller under planlegging i til sammen 80 land.

Finansdirektør Knut Kleiven i Rezidor.
Finansdirektør Knut Kleiven i Rezidor. (Foto: Rezidor)

– Vi har ikke fått noen signaler fra HNA om det vil selge seg ned eller tilby å kjøpe seg opp. Vi har egentlig sittet litt på sidelinjen i prosessen frem til nå fordi dette har vært en transaksjon mellom Carlson og kineserne. Jeg har møtt kineserne fire ganger for å lære dem å kjenne, men de har ikke gitt uttrykk for hva de vil, sier Kleiven.

– Hva tenker dere om å være eid av et kinesisk storkonsern?

– Vi i ledelsen er happy med det som skjer. Carlson har jo forsøkt å selge seg ut av hotellvirksomheten en god stund, og det er mye bedre å ha en eier som vil satse enn en eier som vil ut, sier Kleiven.

200.000 ansatte

Selskapet er kanskje ukjent for mange nordmenn, men HNA Tourism Group er rangert som verdens 353. største selskap ifølge det amerikanske magasinet Fortune. Det har vokst kraftig siden det i 1993 ble etablert som et regionalt flyselskap med base på øya Hainan utenfor kysten av Sør-Kina. I dag har selskapet over 200.000 ansatte i Asia, Europa og USA. HNA oppgir at det frakter over 90 millioner passasjerer årlig med deres 700 fly og har nær 2000 hoteller med vel 300.000 senger.

Ved siden av kjøpet av Carlson, har HNA i år også kjøpt det sveitsiske flymatselskapet Gategroup samt fraktselskapet Swissport for til sammen rundt 35 milliarder kroner pluss det amerikanske teknologiselskapet Ingram Micro for over 60 milliarder kroner. I tillegg kommer en rekke mindre oppkjøp i Europa, USA og Sør-Amerika.

Og selskapet er langt fra mettet med hoteller. I oktober betalte HNA 55 milliarder kroner for 25 prosent av aksjene i det amerikanske hotellkonsernet Hilton Worldwide. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.