–For hotelldriverne i Tromsø er dette selvfølgelig fantastiske tall, sier reiselivssjef Chris Hudson. Men han legger samtidig ikke skjul på at han er bekymret.

Mister gjester?

Januartallene for de største byene fra Benchmarking Alliance viser at Tromsø rykker ytterligere ifra. Riktignok økte ikke antall solgte rom med mer enn 2,6 prosent fra samme måned i fjor, men med et belegg på over 86 prosent og stadig økende etterspørsel fra nordlysturistene, kunne hotellene skru opp prisene til nye høyder. Losjiinntekten per tilgjengelige rom, det som i bransjen kalles revpar, økte dermed med over 15 prosent til 1243 kroner per natt. Det er et hav ned til nummer to på listen; Gardermoen med 645 kroner.

Men turistsjefen er altså bekymret.

– Det store spørsmålet er jo hva dette betyr for destinasjonen som helhet. Betalingsviljen innen ferie og fritid er så sterk at turistene nå utgjør tre av fire gjestedøgn mens en sunn balanse mellom turister og yrkestrafikk er 50/50. Særlig kurs- og konferanser presses bort på grunn av de høye prisene og manglende kapasitet, sier Chris Hudson.

– Og de høye hotellprisene fører til en voldsom vekst for Airbnb. Det er ikke bra for sentrum. Det reduserer mulighetene for langtidsleie for studenter og andre som ønsker å etablere seg her. Og turistene ønsker å oppleve en levende by. De vil møte lokalbefolkning, ikke bare andre turister, på puben. Det er helt essensielt for å bygge et attraktivt reisemål, mener Hudson og legger til at det heldigvis er flere nye hoteller under planlegging eller bygging nå.

– Og det trenger vi. De vi har er jo tilnærmet fulle hele vinteren.

Mye på gang i nord

Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm, som hver måned analyserer tallene fra Benchmarking Alliance, sier han får mange forespørsler fra aktører som ønsker å bygge hoteller.

– Og det er særlig mye på gang i Tromsø og Bodø. Særlig Bodø bør ha et interessant potensial. De har jo også nordlys, men både belegg, priser og hotellkapasiteten der ligger langt under Tromsø, sier han.

Januartallene viser også pen vekst for flere av de andre storbyene. I Trondheim økte antall solgte rom med hele 17 prosent og losjiinntekten per rom steg med hele 26 prosent sammenlignet med januar i fjor. Noe av årsaken er åpenbart luksushotellet Britannia som åpnet i fjor vår.

Også trafikken til hotellene i Kristiansand, Oslo og Bergen økte pent, mens særlig Oslo trenger tid til å absorbere den betydelige kapasitetsøkningen på over 12 prosent siden januar i fjor.

Nest siste avsnitt er oppdatert med at det er en vekst i antall solgte rom på 17 prosent i Trondheim, ikke Tromsø slik det opprinnelig var oppgitt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.