Mandag gikk helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ut for å understreke det mange nok allerede mistenkte: Det ligger tynt an for utenlandsreisene i sommer.

Men, forsikret han, ferie her hjemme er et godt alternativ:

– Norge er et flott land, og mange kan nå få muligheten til å oppdage nye deler av landet.

Om nordmenn tar oppfordringen og reiser innenlands er det godt nytt for overnattingsbransjen der mange har opplevd nærmest totalt bortfall av kunder etter at regjeringen innførte de ekstreme smitteverntiltakene mot koronaepidemien den 12. mars.

Kragerø Resort stengte hotellet frem til over påsken etter at tiltakene ble innført. Der begynte de imidlertid å merke interesse for sommersesongen i forrige uke.

Med bestillingene vi har fått den seneste tiden virker det som om nordmenn planlegger norgesferie, det skyldes kanskje forutsigbarhet, sier direktør Kim A. Øverland.

– God trøst etter knalltøff vår

Fellesferien er høysesong for golf- og spahotellet og så langt ser det veldig lovende ut, forteller hotelldirektøren.

– Før påske begynte vi å se noen datoer som var fullbooket. Det er god trøst etter en knalltøff vår, sier Øverland.

Også Stephen Meinich-Bache, administrerende direktør i Classic Norway Hotels, ser muligheter for en god sommersesong.

For norske turister går det an å gjenoppdage egne naturperler uforstyrret av den tradisjonelle turismen som vanligvis preger sommersesongen
Stephen Meinich-Bache, Classic Norway Hotels

– Det ser veldig bra ut per nå, selv om vi fremdeles har noen ledige rom. Jeg tror at de som vurderer å ta en reise i Norge ikke skal tenke for lenge. Særlig ikke hvis de vil til de mest attraktive områdene, sier Meinich-Bache.

Stephen Meinich-Bache, administrerende direktør i Classic Norway Hotels, mener krisen tross alt gir noen muligheter.
Stephen Meinich-Bache, administrerende direktør i Classic Norway Hotels, mener krisen tross alt gir noen muligheter. (Foto: Classic Hotels Norway)

Snappes opp av nordmenn

Kjeden han leder har 17 hoteller. Disse ligger blant annet i Lofoten, ved Geiranger og Atlanterhavsveien – områder som vanligvis tiltrekker seg utenlandske turister.

– Vi har en god del bookinger inne fra utlendinger, men de kom før alt dette begynte. De som hadde planlagt å komme hit fra utlandet får jo den samme informasjonen som oss, nemlig at det blir veldig begrensede muligheter for å reise frem til august-september minimum, så de avlyser fortløpende. Disse rommene blir heldigvis snappet opp av nordmenn ganske raskt, sier hotelldirektøren.

Noen av Classic Norways hoteller holder åpent for noen veldig få gjester, og Meinich-Bache har som de fleste andre i sin bransje måttet gjennomføre permitteringer og andre kostnadsbesparende tiltak. En god sommersesong vil bety mye.

– Det er sommerhalvåret vi lever av, så nordmenn på ferie i eget land er en kjærkommen mulighet og inntektsstrøm, sier han.

NHO Reiseliv-leder Kristin Krohn Devold heier på nordmenn som vil feriere i eget land.
NHO Reiseliv-leder Kristin Krohn Devold heier på nordmenn som vil feriere i eget land. (Foto: Gorm K. Gaare)

– God feriesesong er kritisk

NHO Reiseliv organiserer blant annet overnattingsbedriftene. Leder Kristin Krohn Devold beskriver seg som «moderat optimist» på vegne av reiselivet i Norge i sommer – selv om hun understreker at norske reisende ikke vil kunne veie opp helt for bortfallet av utenlandske turister.

– Nå har bransjen allerede fått ødelagt den viktige konferansesesongen i mars. Da er en god feriesesong kritisk for at hotellene kan åpne og for at de kan få folkene sine tilbake i jobb. Da er det vår oppgave å minne om at det fortsatt er slik at man kan reise og bo på hotell som normalt allerede i dag. Du kan også gå ut på restaurant og ta et glass vin til maten de fleste steder. Hvis alle som vanligvis drar til Spania om sommeren tar en reise i Norge i stedet, vil det være et betydelig løft for en hardt rammet bransje, sier hun.

Krohn Devold er fornøyd med at helseministeren luftet norgesferie som et godt valg på tampen av påsken.

– Vi er enige i at det viktigste er å holde smitteutviklingen nede, og støtter opp om regjeringens smitteverntiltak. Men hvis vi ser at vi lykkes med dette, så håper jeg det kommer nye tydelige signaler fra regjeringen om at det er trygt og positivt om folk satser på norsk sommerferie i år, sier hun.

NHO Reiseliv-lederen etterspør retningslinjer fra Folkehelseinstituttet myntet på hotell- og overnattingsbedrifter – og sier interesseorganisasjonen er på tilbudssiden dersom FHI vil ha innspill.

– Våre medlemmer kommer til å håndtere sommeren på en smart og trygg måte for sine gjester, men vi tror det ville vært smart å lage et sett felles rutiner, sier Krohn Devold.

Geiranger uten cruiseturisme

Hotelldirektør Meinich-Bache i Classic Norway tror ikke det blir noe problem å avvikle sommersesongen på en forsvarlig måte.

– Noen ukjente faktorer er det, men det er ingen tvil om at vi skal overholde de kravene og reguleringene som er gjeldende når den tid kommer, sier han.

Hotelldirektøren mener krisen presenterer nordmenn en unik mulighet til å gjenoppdage reising i eget land.

– I sommer blir det mindre tradisjonell turisme. Nå går det an å se Lofoten og bruke området på en annen måte uten det store trøkket av utlendinger. Tenk å komme til Geiranger nå, uten all cruiseturismen, sier han.

Sommerferien i Norge kan, oppe i krisen, være en mulighet for hotellbransjen til å skaffe nye kunder i en usikker fremtid.

– Resultatmessig blir 2020 noe annet enn 2019. Men hvis vi gjør jobben riktig i sommer kan det bygge et godt grunnlag for fremtiden. Om vi neste år kan ønske velkommen til utenlandske gjester igjen – kjempebra – men vi må også vise nordmenn hva slags muligheter de har til reising i eget land og håpe det frister til gjentagelse, sier Meinich-Bache.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.