– Jeg har fått klar beskjed fra vår eier, Brunstadstiftelsen, om at jeg skal ta meg av mammon. Så skal menigheten ta seg av Jesus, sier Roar Ingdal (50) og smiler.
I reiselivsbransjen var det mange som hevet øyenbrynene da det i fjor ble kjent at Ingdal, med fartstid fra alt fra Color Line, Visa Norge og Norlandia til cruisegiganten RCCL, hotellkjeden Nordic Choice og First Hotels, var ansatt som arbeidende styreleder for Oslofjord Convention Center.
Riktignok kunne Ingdal nok være troende til litt av hvert, men nevneverdig religiøs er han neppe. Likevel skal han lede gigantsatsingen i lille Melsomvik i Vestfold.
Nord-Europas største
I 2021 skal det nye gigantanlegget i Melsomvik stå ferdig. Med idrettshall med plass til fire håndballbaner, ishockeyhall, to kunstgressbaner, bade- og lekeland, en 17-meters klatrevegg, skatepark, et underjordisk parkeringsanlegg til 1500 biler og 15 hotellbygg med 100–120 leiligheter i hvert. Fire av dem er ferdige – ytterligere seks åpner i år.
Med 1600 nye rom vil dermed anlegget få 2600 rom. Det er flere enn i hele Tromsø by. Over 10.000 mennesker skal kunne bo her samtidig i det som blir Nord-Europas største konferansesenter.
Prisen er på nærmere 3,5 milliarder kroner. Drøyt to av milliardene er betalt inn på forhånd av 2400 medlemmer av menigheten. De har kjøpt retten til å bo her under menighetens stevner de neste 20 årene.
– Det er en ganske unik situasjon å ha 60 prosent av hele prosjektet finansiert på denne måten. Vi trenger dermed ikke mer enn 1,4 milliarder i ekstern finansiering. Og menighetens egne arrangementer innebærer at vi er sikret et belegg på 23 prosent før vi har vært ute i markedet og solgt noe som helst, sier Ingdal.
– Men du får likevel mye du skal selge?
–Åpenbart. Vi har allerede store kickoff-arrangementer her, eksempelvis for dagligvaregigantene. Vi jobber aktivt mot store internasjonale kongressaktører og satser også mye på idrettsarrangementer. Det er dessuten en klar trend innen kurs- og konferanse å kombinere business og pleasure; såkalt bleasure. Der er anlegget vårt perfekt. Vi har dessuten den store fordelen at flyplassen på Torp bare ligger 20 minutter unna, sier Ingdal.
Gay Parade?
I fjor omsatte Oslofjord Convention Center (OCC) for omtrent 115 millioner kroner. Ifølge Roar Ingdal viser bunnlinjen omtrent 50 millioner kroner i minus på grunn av de store føråpningskostnadene. I år skal omsetningen øke til 170 millioner med et underskudd på 15 millioner.
– Så skal vi begynne å tjene penger mot slutten av 2019. I 2025 skal vi passere en halv milliard i omsetning og i 2030 skal vi snuse på milliarden, sier Ingdal.
– Men om du skal dyrke Mammon aldri så mye; anlegget eies av Brunstadstiftelsen, etablert av Brunstad Christian Church?
– Ja, og det har vært en ny opplevelse for meg å stadig måtte forklare hva OCC er for noe og at ja, selvfølgelig serverer vi alkohol her. Slike ting. Mange har fordommer. Jeg jobber bevisst for å rive dem ned.
– Hvordan gjør du det?
– Blant annet ved å tiltrekke oss arrangementer av typen boksekamp med Cecilia Brækhus, som vi hadde i fjor høst, og NM i Poker som vi skal ha i august. Jeg drømmer også om Gay Parade her på Brunstad. Det hadde virkelig bidratt godt. Min jobb er å kommersialisere hele anlegget, åpne det opp for lokalbefolkningen og båtfolket; få dem til å forstå at de er hjertelig velkomne til å stikke innom for en Chablis eller paraplydrink på brygga her.
– Det går også rykter om at mye av driften er basert på dugnad fra menighetens medlemmer?
– Det kan godt være det var sånn før. Men vi betaler minimum tarifflønn til samtlige som gjør en jobb for oss, sier Ingdal.
Skal bygge enda mer?
Når anlegget på Brunstad står ferdig i 2021, vil det altså kunne ta over 10.000 overnattingsgjester samtidig. Det er betydelig flere enn konferansehallen som sto ferdig i 2004 klarer å ta unna. Der er det plass til 6000. Nå går det rykter om at menigheten vurderer å rive hele konferansehallen for å bygge nytt med plass til nettopp 10.000. Det vil etter det DN forstår koste godt over milliarden.
– Jeg kan bekrefte at dette blir diskutert uten at det er bestemt. Konferansehallen er lite fleksibel slik den er i dag. Det er vanskelig å ha flere arrangementer samtidig der. Så det er et tema, men det er altså ikke vedtatt, sier Roar Ingdal.(Vilkår)