Allerede før pressekonferansen meldte TV 2 og NTB at regjeringen ville åpne for fritidsresier til Danmark, etter å ha inngått avtale med Danmark.

– Enigheten betyr at danske turister fra 15. juni kan komme til Norge, og at nordmenn kan reise til Danmark, sier Erna under pressekonferansen.

Samtidig kommer hun med en advarsel:

– Turister i begge land må sette seg inn i de nasjonale reglene for reiser i begge land.

– Vi kan også risikere på et tidspunkt at en region som vi nå mener har et lavt smittetrykk, om to-tre uker har et høyt smittetrykk, og at man likevel ikke kan reise dit.

Statsminister Erna Solberg.
Statsminister Erna Solberg. (Foto: Aleksander Nordahl)

Fredag kl. 14 vil også den danske statsministeren Mette Frederiksen presentere planen for «en kontrollert og gradvis gjenåpning av sommerturismen», skriver dansk TV 2.

Solberg sa under pressekonferansen at håpet var å få på plass en felles avtale med de nordiske landene, men at man i stedet jobber med bilaterale avtaler med de enkelte landene.

Hun opplyste at Norge er i samtaler med Island, Sverige og Finland om lignende avtaler som den som er på plass med Danmark.

15. mai frarådet regjeringen utenlandsreiser fram til 20. august. Samtidig ble det kjent at reiserådet til Norden ville blir vurdert endret innen 15. juni, mens reiserådet for andre nærliggende europeiske land skal vurderes innen 20. juli.

– Utenriksdepartementet fraråder reiser til alle land som ikke er strengt nødvendig, nå da altså utenom Danmark, sier Solberg.

Om resten av landet sier hun følgende:

– Så fort det er smittevernmessig forsvarlig å gjøre unntak fra reiserådene vil vi gjøre det.

Svalbard åpnes for turister fra 1. juni.

Strengere regler for København-turer

Flere danske medier skriver at det ikke vil være mulig for turister å besøke København i sommer, til tross for at Norge og Danmark åpner for reise mellom de to landene.

På den norske regjeringens nettsider står det følgende:

«Danske myndigheter har gjort kjent at de per nå vil ha restriksjoner når det gjelder København og at man blant annet vil kreve flere overnattinger for reisende som kommer. De som ønsker å reise til Danmark må til enhver tid oppdatere seg på hva de danske retninglinjene innebærer.»

Det kommer ikke klart frem nøyaktig hvilke restriksjoner som gjelder København, men danske medier, deriblant danske Dagbladet Børsen, skriver at det ikke åpnes for turisme i den danske hovedstaden.

Berlingske Tidende skriver at ferietur til Danmark fordrer at man skal ha booket minimum seks overnattinger i Danmark – utenfor København. Det ser altså ut til at langhelger i den danske hovedstaden foreløpig er uaktuelt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.