– Dette er en ny etappe for å ta hverdagen tilbake. Frihet under ansvar, sier statsminister Erna Solberg.

Tidligere er det kjent at det mandag 15. juni delvis åpnes for at nordmenn kan reise til Danmark. Nå åpner også danske myndigheter for at nordmenn fritt kan reise til København.

Dansker kan reise fritt til Norge, og danskefergene starter å seile igjen neste uke.

Torsdag ble det klart at Finland åpner sine grenser for reisende fra Norge.

Men Sverige er fortsatt stengt for ferie- og fritidsreisende fra Norge. Solberg sier nå at kun øyen Gotland tilfredsstiller kravene til lav smitte. Det betyr at både harryhandel på grensen, storbyferie i Stockholm, båtferie langs vestkysten og badeferie i Bottenviken fortsatt er uaktuelt for nordmenn.

Sverige har over ti ganger så mange koronadødsfall som Norge, nesten 5000 døde, og bare det siste døgnet er det registrert 40 nye dødsfall i Sverige.

– Restriksjonene er basert på objektive kriterier. Vi må la helse gå foran, sier Solberg.

Solberg presiserer at det er åpent for transitt gjennom Sverige, med bil til Danmark, forutsatt at man ikke overnatter og kun gjør korte stopp.

Island og Grønland er åpen for norske reisende.

– Vi behandler alle likt, sier helseminister Bent Høie, som forklaring på at mesteparten av Sverige er svartelistet.

Høye sier det er naturlig at man nå begynner med nærliggende land.

Statsministeren sier full kontroll ikke er mulig, og at dette systemet er tillitsbasert.

Reiserestriksjonene skal ifølge Solberg revurderes hver 14. dag. Hun avslører at Norrbotten nord i Sverige er nærmest å bli åpnet for nordmenn.

Når det gjelder Bohuslän, rett over grensen der mange nordmenn har hytter og feriehus, er det fortsatt langt frem før smittenivået er så lavt at det åpnes.

Europakommisjonen har oppfordret Schengen-landene, inkludert Norge, å oppheve reiserestriksjoner seg imellom fra 15. juni, og ønsker en gradvis åpning for tredjeland etter 30. juni.

Virke er skuffet og overrasket

Virke, som er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, inkludert reiseliv, er misfornøyd.

– Det er skuffende og overraskende at regjeringen ikke åpner for flere land enn Norden. Vi mener regjeringen burde ha åpnet for land som Tyskland, som har den samme smittesituasjonen som oss. Regjeringen har lagt til grunn noen kriterier, som vi mener de burde ha lagt til grunn for en raskere gjenåpning av Europa. Når myndighetene velger å stenge grensene, stenger de butikken til alle som lever av internasjonalt reiseliv og utenlandske turister. Da forventer vi at regjeringen tar konsekvensen av det og vil komme med ytterligere tiltak for å hjelpe reiselivsnæringen gjennom denne tiden, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

I praksis betyr fredagens nye reiseråd at kun reisende fra Danmark, Finland og Island, samt Færøyene og Gotland, kan reise på ferie til Norge. Reisende fra Sverige og resten av Europa, inkludert Tyskland, kan heller ikke komme på tur til Norge.

Trening fra mandag

Fra mandag 15. juni åpner treningssentre og svømmehaller, med krav til skjerpede smitteverntiltak og avstand. Det samme gjelder fotball og andre aktiviteter for profesjonelle idrettsutøvere og kulturutøvere, der regelen om én meter avstand oppheves.

Det åpnes samtidig for arrangementer for inntil 200 deltakere. Fornøyelsesparken Tusenfryd utenfor Oslo åpner for eksempel på lørdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.