Overnattingstallene fra Statistisk sentralbyrå for juli viser en nedgang på 0,1 prosent fra i fjor på hotellene. Den norske trafikken sto helt stille mens den utenlandske gikk ned med 0,4 prosent. Dermed ser det ikke ut til at det blir noe av den turistboomen turistnæringen selv hadde varslet foran sanne sommeren.
Det er nedgang i turistbesøket til hotellene fra viktige og store markeder som Danmark, Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland. Veksten fra USA og de asiatiske markedene er ikke nok til å veie opp for dette.
Og tallene viser også at den kinesiske veksten avtar. I mai var økningen fra Kina på hele 61 prosent i antall gjestedøgn sammenlignet med mai i fjor. I juni var økningen på 18 prosent og i juli var den kun 11 prosent.
Camping lyspunktet
Om alle kommersielle overnattingsformer slår sammen, det vil si hotell, hyttegrender, camping og vandrerhjem, viser tallene også nullvekst. Norske overnattinger gikk ned med nær 80.000 mens utenlandske økte med like mye. Men de overnattet altså ikke på hotell - men på campingplassene. Camping fikk en økning i antall utenlandske gjestedøgn på 16 prosent i juli.
–Det var en veldig sterk juli i fjor, så vi er godt fornøyde med at vi ligger på omtrent samme nivå som i fjor. Det er positivt at vi klarer å opprettholde det samme trykket. Og så er det veldig gøy at det er en god økning i utenlandske turister, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv i en pressemelding. Hun mener vi kan regne med at veksten egentlig er større fordi den offisielle statistikken ikke fanger opp de som benytter seg av privat utleie som Airbnb eller de som bor i private hytter.
Fortsatt god plass
Tallene fra SSB viser at det er nedgang i antall utenlandske gjestedøgn på hotellene i en rekke fylker, inkludert i Oslo, Sør-Trøndelag og i Troms og Finnmark. Vestlandet er vinneren med en økning i antall utenlandske gjestedøgn i juli på syv prosent i Hordaland og fem prosent i Sogn og Fjordane.
Men det er fortsatt plass til flere gjester– også på Vestlandet. Rombelegget, det vil si hvor stor andel av hotellrommene som ble leid ut hver natt, sank i Hordaland fra 81,4 til 75,7 prosent som følge av så mange nye hotellrom i Bergen. Sogn og Fjordane hadde det høyeste rombelegget med vel 82 prosent. På landsbasis sto belegget stille på snaut 67 prosent. Det vil altså si at hvert tredje hotellrom i Norge står tomt i feriemåneden juli.
Til tross for nullvekst, viser samtidig tallene fra SSB at hotellene er blitt flinkere til å ta ut en høyere pris. Inntekten per tilgjengelige rom, det bransjen kaller revpar, økte med fem prosent fra juli i fjor til juli i år. (Vilkår)