– Jeg synes det er et svært dårlig forslag å øke skattetrykket på slik deling som jo har betydelig miljøgevinst, sier Oscar Hellenes (24).

Han er gründer i selskapet Lotel som tar for seg alt det praktiske rundt utleie av private boliger gjennom den nettbaserte overnattingstjenesten Airbnb. Selskapet har nærmere 1000 objekter til leie i Oslo, Bergen, København og Amsterdam.

I Norge er flere tusen personer tilknyttet Airbnb og driver korttidsutleie av hele eller deler av boligen sin. I dag må man ikke skatte av inntektene dersom man leier ut mindre enn halvparten av egen bolig. Det foreslår det regjeringsoppnevnte Delingsøkonomiutvalget nå å endre.

25 prosent skatt

Utvalget foreslår at privatpersoner som driver korttidsutleie av mindre enn 50 prosent av egen bolig skal skatte 25 prosent av leieinntektene. Flertallet i utvalget foreslår at skatteplikten skal gjelde dersom leieinntekten overstiger 10.000 kroner i året, tilsvarende dagens regler for utleie av fritidseiendom.

– Her bekymrer utvalget seg for et par tusenlapper per utleier. Det hele fremstår som en udemokratisk vits. Det er «peanuts» i den store sammenhengen. Vi har bare så vidt sett toppen av isfjellet i veksten i delingsøkonomien. Det er et veldig dårlig tidspunkt å stanse festen på, sier Hellenes.

Delingsøkonomiutvalget foreslår å beholde dagens skattefritak ved langtidsutleie av det samme arealet og antyder at et skille mellom korttids- og langtidsutleie kan settes til 30 dager. Utvalget overleverte sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp) mandag, som nå sender den ut på høring.

«Et godt forslag»

 Torgeir Silseth, konsernsjef i den Petter A. Stordalen-eide hotellkjeden Nordic Choice, er godt fornøyd med at utvalget ønsker å skjerpe skattereglene for utleie av bolig.

– Det er et godt forslag som likestiller alle som driver korttidsutleie. Det vil gi ryddige forhold og sikkerhet for dem som driver med utleie og ikke minst de som leier. Jeg håper det blir gjennomført, sier Silseth.

Svein Arild Steen-Mevold, direktør for Scandic-kjeden i Norge, er enig.

– Det er ikke greit at vi lager strukturer som nærmest oppfordrer til svart økonomi, og med dette tiltaket er samfunnet tydelig i så måte, sier han og mener neste steg bør være krav om hygiene og sikkerhet for dem som leier ut privat i konkurranse med hotellene.

– Ja, krav knyttet til sikkerhet og brann bør nå også bli et tema, mener Morten Thorvaldsen, administrerende direktør for Thon Hotels. 

Han støtter i likhet med Silseth i Nordic Choice og Steen-Mevold innføring av skatt.

– Det er viktig at disse aktørene får samme vilkår som hotellene, sier han. 

Flere storbyer i Europa har innført restriksjoner på Airbnb-utleie. Det norske ekspertutvalget ønsker ikke å begrense slik korttidsleie.

– Vi synes ikke de nye overnattingstjenestene truer dagens regler for bolig- og bygningsrett, sier økonomiprofessor Tommy Staahl Gabrielsen ved Universitet i Bergen, som har ledet Delingsøkonomiutvalget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norge skal kjøpe ubåter fra Tyskland
Regjeringen har bestemt seg for å samarbeide med det tyske selskapet ThyssenKrupp i anskaffelsen av nye ubåter.
06:14 Min
Publisert: