Luksushotellet Continental med legendariske Theatercaféen like ved Nationaltheatret i Oslo stengte mandag 9. november.

Planen var opprinnelig å holde stengt i tre uker og gjenåpne i begynnelsen av desember. Slik gikk det ikke, og hotellet har vært stengt siden.

– Når vi åpner igjen? Nei, si det. Spør du meg så spør jeg deg, sier hotelleier Elisabeth Caroline Brochmann (63).

– Vi har hatt et håp om å åpne i mai, men utviklingen de siste dagene har jo ikke vært særlig positiv. Vi har fortsatt et håp om mai, men jeg synes det ble mørkt nå, sier hun med henvisning til vaksinesituasjonen og ytterligere innstramninger den siste tiden.

Og når dørene åpner, er det til et marked med færre forretningsreisende gjester.

Grå sky i horisonten

Signalene fra flere av Norges største bedrifter om at de vil halvere jobbreisekostnadene sammenlignet med nivået før korona, skaper stor usikkerhet for hotellbransjen.

– Ja, det er selvfølgelig en stor bekymring for oss, sier Morten Thorvaldsen (64).

Han er administrerende direktør i Thon Hotels, hotellkjeden med godt over 60 hoteller i Norge, deriblant forretningshoteller som Bristol og Opera i Oslo.

– En halvering i forretningstrafikken vil vel være dramatisk for hotellene?

– Ja, men jeg håper i hovedsak reduksjonen vil gå ut over dagsturene slik at ikke hotellene rammes like hardt.

– Hva sier Thon Hotels største kunder?

– De har faktisk ikke meldt inn til oss noen planer om så dramatiske kutt i reisebudsjettene. Men det er jo dette mange i vår bransje er redde for nå. Det er en grå sky i horisonten. Vi vil nok allerede utover høsten få klare signaler gjennom bookingtallene hvor store endringene blir for oss, sier Thorvaldsen.

Stort oppdemmet behov

– Vi legger til grunn at det stemmer at en del større virksomheter har ambisjoner om å reise mye mindre, sier Kjetil Smørås (57).

Han eier De Bergenske med fem hoteller i sentrum, blant dem Bergen Børs, Augustin og Grand Hotel Terminus.

– Vi er spente på hvor raskt vi kommer tilbake til en slags normalitet. Men samtidig er det en annen kraft der ute. Det er et veldig stort omstillingsbehov. Det betyr et sterkt behov for å møtes og utvikle virksomhetene. Det medfører som oftest økt reise- og kurs/konferansevirksomhet, mener Smørås.

Kjetil Smørås i hotellgruppen De Bergenske tror det er et stort oppdemmet reisebehov
Kjetil Smørås i hotellgruppen De Bergenske tror det er et stort oppdemmet reisebehov (Foto: Eivind Senneset)

– Så tror vi samtidig ferie og fritidssegmentet vil bli sterkt fremover. Det er et stort oppdemmet reisebehov, så i sum er vi faktisk ganske positive. Vi tror på en sterk gjeninnhenting.

– Men der forretningstrafikken vil utgjøre en lavere andel av gjestedøgnene enn før?

– Ja, det tror vi er sannsynlig, sier Smørås som erkjenner at det ikke er enkelt for hotellene å erstatte en godt betalende gjest på jobbreise en onsdag i november med en turist.

– Vi må være forberedt på å miste noen av de best betalende gjestene i ukedagene. Men så vil kanskje helgene bli fullere slik at summen likevel blir den samme. Det er det vi håper på, sier Smørås.

Vrir seg mot fritidsmarkedet

Elisabeth Brochmann på Continental erkjenner også at det godt betalende forretningsreisemarkedet vil bli mindre enn før koronautbruddet.

– Det har vel ligget i kortene lenge at bedriftene ønsker å redusere reisekostnadene etter pandemien. De har jo erfart at Teams-samtaler faktisk fungerer bra. Så dette forbereder vi oss på.

– Hvordan da?

– Det betyr at vi retter oss mer inn mot ferie/fritidsmarkedet i både inn – og utlandet. Vi tror det kan være mye å hente der i tiden som kommer, sier hun.

Brochmanns hotellkonsern omsatte for tett på 300 millioner kroner i 2019 med et driftsoverskudd justert for endringer i avskrivningene på rundt 45 millioner kroner før skatt. Tallene for 2020 er ikke klare ennå.

– Når tror du Continental er tilbake på samme inntektsnivå som før pandemiutbruddet?

– Det kommer nok til å ta lang tid, dessverre. Jeg tror restaurantene vil få et oppsving, men innen overnatting kan jeg ikke si at optimisme er en dekkende beskrivelse. Snarere nøktern realisme, sier Brochmann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.