800 millioner kroner. Det er hva Elisabeth Brochmann (63) de senere årene har brukt på å totalrenovere det legendariske hotell- og restauranthuset Continental i Oslo.

Og i fjor kom resultatene. Omsetningen økte med 25 prosent til tett på 300 millioner kroner. Og et betydelig underskudd i 2018 ble snudd til et meget pent overskudd.

Suksess for Theatercaféen

Fjorårstallene for holdingselskapet Continental Tobakk er riktignok positivt påvirket av endring i avskrivningene der avskrivninger på 58 millioner kroner i 2018 er snudd til et positivt bidrag på 17 millioner kroner i fjor. Med avskrivninger i fjor på linje med 2018, ville driftsresultatet endt på rundt 45 millioner kroner i 2019. Men selv det er rundt 85 millioner kroner bedre enn året før.

Elisabeth Brochmann kan smile av fjorårstallene for både Hotel Continental og særlig her på Theatercaféen. Men nå er det andre tider med det hun karakteriserer som skremmende få bestillinger utover høsten.
Elisabeth Brochmann kan smile av fjorårstallene for både Hotel Continental og særlig her på Theatercaféen. Men nå er det andre tider med det hun karakteriserer som skremmende få bestillinger utover høsten. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det er spesielt gledelig å se så gode resultater fra Theatercaféen som jo i mange år har hatt relativt marginale overskudd, sier Elisabeth Brochmann.

I årene fra 2014 til 2018 vaket overskuddet før skatt rundt millionen. I fjor ble det nesten åtte millioner i overskudd før skatt etter at inntektene steg fra 77 til over 89 millioner kroner.

– Vi hadde hele 12 prosent flere gjester, og det er klart at det betyr veldig mye. Jeg tror rett og slett det er fordi stadig flere ser hvor bra restauranten er, sier hun.

Elisabeth Brochmann er særlig stolt av suiten på 240 kvadratmeter. Hun har brukt 800 millioner kroner på å totalrenovere hotell- og restauranthuset i Oslo.
Elisabeth Brochmann er særlig stolt av suiten på 240 kvadratmeter. Hun har brukt 800 millioner kroner på å totalrenovere hotell- og restauranthuset i Oslo. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Skremmende

Men nå er virkeligheten for hotelleier Brochmann en helt annen. Hotellet og Theatercaféen låste dørene samtidig som Norge stengte ned 13. mars og åpnet igjen i mai.

–Ja, det er helt vilt hvordan dette er snudd på hodet. Og vi blir ekstra hardt rammet ettersom vi vanligvis har 70 prosent utenlandske gjester på hotellet. Samtidig gir det en selvsikkerhet å ha et så godt år bak oss. Det viser at vi skal klare å komme oss gjennom denne pandemien. Det er ikke noe å lure på. Men innbookingen for høsten er skremmende lav. Det blir en tøff høst, sier Brochmann og legger til at det heldigvis likevel er mer lønnsomt å holde hotellet åpent enn å stenge ned.

Hotel Continental i Stortingsgaten like over gaten fra Nationaltheatret har fem stjerner og er sammen med Odd Reitans Britannia i Trondheim de eneste medlemmene i luksuskjeden The leading hotels of the world. .
Hotel Continental i Stortingsgaten like over gaten fra Nationaltheatret har fem stjerner og er sammen med Odd Reitans Britannia i Trondheim de eneste medlemmene i luksuskjeden The leading hotels of the world. . (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det er ikke bekmørkt. Vi har flere bookinger fra norske gjester i siste øyeblikk enn noensinne. Og vi har mange lojale nordmenn som besøker oss jevnlig. Vi blir jo ekstra glade i dem som kommer og gjør det vi kan for å sørge for at hver eneste gjest blir svært fornøyde. Det er jo også sånn at nordmenn flest har god økonomi og er villige til å unne seg noe ekstra. I sommer har vi blant annet hatt en kampanje med bobler ved ankomst, middag i Theatercaféen, gratis minibar og overnatting som har solgt veldig bra, sier hun.

– Når tror du hotellbransjen kan være tilbake til normalen?

– Det tør jeg ikke spå. Koronapandemien gjør noe med oss, så jeg tror nok reisemønstrene vil endre seg. Men vi kommer fortsatt til å reise når dette er over. Særlig gleder jeg meg til koronavaksinen kommer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.