Bilder av smale skiløyper i grønne enger i Alpene har vakt oppsikt. For mens nordmenn har vasset i snø, har skianlegg i Sentral-Europa måtte gjøre krisegrep for å holde bakkene åpne.

Gstaad er et kjent skireisemål for velstående turister. Denne uken meldte den sveitsiske nettavisen Haupstadt at helikopter ble satt inn for å hente snø.

– Forrige uke prøvde vi å bruke helikoptre til å frakte snø til visse steder i Oeschseite-området. Dette har ikke fungert, uttaler Matthias In-Albon som er leder for fjellheisen i Gstaad.

Hensikten var å holde en forbindelsesløypen mellom Zweisimmen- og Saanenmöser-områdene åpen.

Kritisk

Ikke alle er like imponert over initiativet.

Klimaforsker Reto Knutti ved det Tekniske universitetet i Zürich kritiserer helikopteraksjonen ifølge Blick.

– Det gir ingen mening økologisk sett, og bidrar heller ikke så mye». Skiturismen må endelig begynne å tenke på hvordan man kan bli mer bærekraftig og takle de reelle utfordringene klimaendringene utgjør.

Skianlegget har fremstilt seg som bærekraftig i markedsføringen.

In-Albon viser til at helikopterflyvninger er helt nødvendig både til byggeoppdrag om sommeren og redningsoppdrag om vinteren.

– Vi forsøkte på noe med disse snøflyvningene, men vi har forkastet det.

Serap Kahriman, som representerer De grønne liberale i Zûrich er nådeløs i kritikken.

– Når du ikke trodde det kunne bli verre og mer absurd, da kommer Gstaad.

Gstaad er vanligvis et snøeldorado. Her er et arkivbilde fra Peak Walk på 3000 meters høyde en vinterdag i 2017.
Gstaad er vanligvis et snøeldorado. Her er et arkivbilde fra Peak Walk på 3000 meters høyde en vinterdag i 2017. (Foto: Jean-Christophe Bott, AP)

Ble for vanskelig

Metoden viste seg heller ikke å være særlig suksessfull. Lasting og lossing viste seg å være for komplisert. I tillegg kunne det hentes for lite snø på hvert løft.

Ved hjelp av kreative løsninger har skianlegget klart å hente snø fra depoter og ut i bakkene, men forbindelsesløypene er forblitt snøfrie.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var kun 16 av 70 skiløyper i Gstaad-skiområdet åpne onsdag.

Det fortsatt knyttet spenning til om storslalåmrennet i Adelboden vil gå etter planen denne helgen.

Flere radiostasjoner i Mellom-Europa gikk ut og meldte at storslalåmrennene i Adelboden måtte avlyses grunnet snømangel. Det stemmer ikke, fastslår rennsjefen.

– Jeg kan virkelig ikke forstå hvorfor så mange mennesker prøver å spre dårlig stemning, sier løpsleder Hans Pieren til Blick.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Off piste-mulighetene i østerrikske Seefeld er begrenset, i alle fall på ski, så langt i sesongen.
Off piste-mulighetene i østerrikske Seefeld er begrenset, i alle fall på ski, så langt i sesongen. (Foto: AFP)