– Vi tenker nok litt annerledes enn mange andre hotelleiere. Vi skal ikke bare bygge infrastruktur i byen, men snarere gjenskape historien med Caledonien som storstue for lokalbefolkningen. Klarer vi det, ja da vil vi også lykkes som hotell, sier Caledonien-direktør Erik Riis Jacobsen (35).

Han leder DNs utsendte på en kjapp morgentrim opp alle trappene til 13. etasje for å vise hvor byens første skybar åpnes til sommeren – med panoramautsikt over byen og skjærgården utenfor.

Halvannen milliard

Caledonien åpnet i 1969. Hovedblokken, sentrums høyeste bygg om en ser bort fra spiret på byens domkirke, er blitt strippet ned til betongskjelettet og bygges nå opp igjen med blant annet vinduer fra gulv til tak i alle de 147 rommene.

Regningen for totalrenoveringen passerer en kvart milliard for Glastad Holding i Farsund, eiet av søsknene Endre Tarald Glastad (46) og Sissel Glastad Laugen (44). Hotellet, som åpnes til sommeren, skal som de foregående vel 20 årene være tilknyttet Radisson-kjeden, men nå skal det drives av Glastad-konsernet på en franchiseavtale.

Glastad eier og driver også Victoria Hotel i Stavanger, Quality Hotel Klubben i Tønsberg og Rederiet Hotell i hjembyen Farsund. Nylig kjøpte selskapet seg også inn i eiendommen som huser Thon Hotel Kristiansand.

– Vi føler etter hvert at vi kan litt om hotell og har pekt ut det som en nisje vi skal være gode på, sier Endre Tarald Glastad til DN.

Godt å ha nok penger

Glastad eier også Hotel Norge i Bergen sammen med eiendomsinvestoren Geir Hove. 29. juni gjenåpner hotellet med 417 rom etter å ha vært stengt i nesten to år. Den Brussel-baserte Radisson-kjeden er kastet på dør. Scandic er ny leietager og driver.

Før sommeren åpner Hotel Norge by Scandic, tidligere Radisson Blu Hotel Norge, på Torgallmenningen i Bergen etter totalrenovering for 700 millioner kroner. Foto: Eivind Senneset
Før sommeren åpner Hotel Norge by Scandic, tidligere Radisson Blu Hotel Norge, på Torgallmenningen i Bergen etter totalrenovering for 700 millioner kroner. Foto: Eivind Senneset (Foto: Eivind Senneset)

– Inkludert inventar havner regningen på 700 millioner kroner i et spleiselag mellom oss som eiere og Scandic, sier Geir Hove (57).

– Hotellet blir superbra. Jeg startet jo med to tomme hender og har ikke alltid hatt råd til å kjøpe de beste løsningene. Men det har jeg nå, og det er veldig kjekt å ha penger nok til å gjøre ting skikkelig, sier Hove.

– Men konkurransen i Bergen er steintøff om dagen med mange nye hoteller?

– Det er selvfølgelig kjedelig for de få av oss som eier hoteller, men for alle kundene er det bare å juble, sier han.

I Stavanger har Atlantic, et annet ikonisk konferansehotell, åpnet etter totalrenovering på til sammen 465 millioner kroner. Eieren KLP har betalt 300 millioner av regningen, mens Radisson, som fortsatt skal drive hotellet, har betalt resten.

KLP og hotellkjeden Radisson har til sammen brukt 465 millioner kroner på totalrenoveringen av Radisson Blu Atlantic Hotell i Stavanger. Hotellet reåpnet igjen like før nyttår.
KLP og hotellkjeden Radisson har til sammen brukt 465 millioner kroner på totalrenoveringen av Radisson Blu Atlantic Hotell i Stavanger. Hotellet reåpnet igjen like før nyttår. (Foto: Tommy Ellingsen)

Mange nye rom

På Caledonien i Kristiansand forbereder Erik Riis Jacobsen seg på at konkurransen om gjestene blir beinhard. I fjor sto i gjennomsnitt mer enn to av fem hotellrom tomme hver eneste natt. Snart åpner et nytt Thon-hotell i sentrum med vel 200 rom pluss altså Radisson Blu Caledonien.

Det blir glass fra gulv til tak i alle rommene på totalrenoverte Caledonien i Kristiansand.
Det blir glass fra gulv til tak i alle rommene på totalrenoverte Caledonien i Kristiansand. (Foto: Sondre Transeth)

I tillegg sier Caledonien-eier Endre Tarald Glastad at den delen av hotellet som ikke er totalrenovert, den såkalte Dronningen-fløyen med 75 rom, trolig vil bli åpnet som et eget hotellkonsept helt uavhengig av Caledonien.

– Hotellmarkedet i Kristiansand er preget av enorme sesongsvingninger. Det handler grovt sett om å tjene mest mulig på sommeren og begrense skadene resten av året, sier Riis Jacobsen.

– Vi må sammen med resten av bransjen jobbe for å gjøre Kristiansand til helårsby. Jeg opplever at det er vilje til å løfte sammen nå som markedet er så tøft. Aktørene forstår at vi ikke bare kan konkurrere mot hverandre; vi må bake kaken større og skape ny trafikk. Vi må for eksempel ta opp konkurransen med Gardermoen om kurs- og konferansetrafikken. Og vi må samtidig være flinke nok, og ikke minst modige nok, til å ta ut de prisene vi fortjener, sier han.(Vilkår)

Taxfree står for godt over halvparten av Oslo lufthavns kommersielle inntekter – mye fordi du handler mer enn du tror
Vi sjekket reisendes handlelister mot kassalappen.
01:00
Publisert: