Torsdag kom de nye reiserådene for nordmenn, som åpner for reiser til en rekke europeiske land fra 15. juli.

Åpningen satte fart på trafikken til nettsidene til flyselskaper og reisebyråer. Flyselskapet Norwegian meldte om 36 prosent økning i salget, og charterselskapet TUI meldte om dobling av trafikken på nettsiden.

Blant chartergigantene er TUI nå først ute med å annonsere pakkereiser fra Norge. Søndag meldte TUI at de vil tilby sommerens første pakkereise samme uke som Europa åpnes for nordmenn – med fly til Kreta.

Kommunikasjonsansvarlig i TUI, Nora Aspengren, er ordknapp om lanseringen.

– Det stemmer at vi tar sikte på det. Vi jobber nå med å gjøre flere ferietilbud tilgjengelig allerede i juli, skriver hun i en epost.

Planla charter-avspark i august

Konkurrentene Ving og Apollo holder igjen foreløpig. Begge selskapene har planlagt et charterprogram som skulle starte 21. august, fordi regjeringens opprinnelige reiseråd frem til forrige uke var at alle ikke-nødvendige reiser utenfor Norden var frarådet frem til det.

DN omtalte i helgen at pakkereiseselskapene nå jobber seg gjennom massekrav fra kunder med penger utestående for reiser som er kansellert i tidsrommet fra koronakrisen slo inn i mars til og med 20. august. Hovedorganisasjonen Virke har beregnet at norske forbrukere har over tre milliarder kroner de venter på å få refundert.

Apollo-sjef Erik Haug sier selskapet kommende uke skal vurdere om det er mulig å fly til andre land enn Danmark og Ålborg før 21. august.

– Uansett er det hensynet til smittevern – og at vi kan tilby trygghet på reisemålene – som er viktigst, sier han.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving sier det ikke ser ut til at Ving skal tilby pakkereiser før 21. august.

Reisebyrået Berg-Hansen tror ikke de nye reiserådene kommer til å gi noe rush av kunder som vil til varmere strøk.

– Vi merket også økt trafikk sist torsdag. Så stilnet det. Vi venter ikke at det blir så stort trykk gjennom sommeren, sier kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed.

Fraråder reiser

Reisebyrået mener reiserådene er uforutsigbare fordi de kan endres hver 14. dag, og fraråder kunder å bestille Europa-ferier nå. Det handler også om risikoen for at flyselskapene ikke refunderer billettene hvis reiserådene endres.

– Det er komplisert med hvilke fly som går og ikke, og mange har fortsatt ikke fått igjen pengene fra avbestilte reiser. Folk er blitt skeptiske. Det er nok også den største utfordringen når bransjen skal starte opp igjen, sier hun.

Koefoed sier videre:

– Vi har mange kunder som har lagt ut 30 000 kroner per familie for flybilletter. Vi har jobbet mye med flyselskapene nå, og sier til dem at de ødelegger tilliten til bransjen. Enkelte flyselskaper har vært flinkere enn andre, men flyselskapene har ødelagt kundenes tillit.

Hun tror charterselskapene vil få utfordringer med å kaste seg rundt denne sommeren.

– De fleste har booket sommerferien nå, og disse aktørene krever et ganske stort volum for at reisene skal være lønnsomme. Jeg er skeptisk til hvor mye volum de klarer å få til nå.

Også feriene lenger frem i tid er usikre foreløpig.

– Vi har hatt mange som er interesserte i vinterferie og cruiseferie neste år, men vi råder egentlig folk til å vente litt. De som bestiller reiser hos oss nå er de som har et feriested i utlandet, som ikke bor på hotell og må forholde seg strengere til smittevernreglene., sier Koefoed.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.