Torsdag ettermiddag kom nyheten om at regjeringen åpner for reiser til Schengen og EØS-området uten å sitte i karantene fra 15. juli. Det skjer med forbehold om at landene oppfyller Folkehelseinstituttets smittekriterer. Alle reiser til Sverige vil fortsatt medføre karantene.

Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonsdirektør i Norwegian, forteller at de merket en umiddelbar økning i besøk til nettsiden deres i går etter pressekonferansen klokken 16.

Salget i går var opp med 36 prosent sammenlignet med dagen før.

– Det er helt åpenbart at dette var en nyhet som er blitt godt mottatt av det norske folk. Dette er jo også positivt for turistnæringen i Norge, ettersom flere utenlandske turister vil benytte seg av Norwegians direkteflyvninger, sier Sandaker-Nielsen.

– Destinasjonene ved Middelhavet er svært populære. Mange nordmenn har feriehus i Alicante og Malaga, så pågangen der har vært økende nå.

Jacob Schram, administrerende direktør i Norwegian, og informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen. Bildet er fra januar i år.
Jacob Schram, administrerende direktør i Norwegian, og informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen. Bildet er fra januar i år. (Foto: Per Thrana)

De vurderer muligheten for å sette flere fly i trafikk basert på etterspørselen.

Strømmer til Middelhavet

John Eckhoff, pressesjef i SAS, sier at de merket en gledelig stor pågang etter gårsdagens kunngjøring.

– Vi omtaler ikke trafikktall, men det er en helt klar økning. Riktignok fra et lavt nivå, men våre kunder responderer veldig positivt på regjeringens nye reiseråd, sier Eckhoff.

De ser at mange ønsker å benytte rutenettet i Norge, i tillegg til destinasjoner rundt Middelhavet: Spania, Hellas, Frankrike og Kroatia.

– Vi har en beredskap på å møte etterspørselen. Dersom markedet viser seg å øke ytterligere, er vi klare til å utvide ruteprogrammet med både flere destinasjoner og øke frekvensen på eksisterende destinasjoner.

TUI tror på reisefeber

Reiseoperatøren TUI merket en tydelig oppsving etter regjeringens pressekonferanse.

– Vi har sett en dobling av aktivitet på nettsidene våre fra i går ettermiddag til i dag. Det er kjempebra. Reiselysten er her. Det var en god dag for oss, og alle som vil på ferie, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI.

De har ikke konkrete tall på hvor mange bookinger som har kommet inn det siste døgnet, men hun sier at Hellas har vært populært.

– Vi har sett en trend de siste ukene der aktiviteten har steget jevnt, og jeg tror det har veldig mye med at landene rundt oss har åpnet opp, og at man ser at det faktisk går an å reise på en god måte. Mange klør etter å kunne reise, nordmenn elsker det, og mange er optimistiske nå.

Ønsker mer forutsigbarhet

Erik Haug, administrerende direktør i Apollo, forteller at de fikk en del henvendelser torsdag fra kunder som ønsker å reise så fort det er praktisk mulig. Hellas, Kroatia og Kanariøyene til vinteren har utmerket seg. De har pakkereiser åpne for salg fra 21. august og forholder seg til det opprinnelige charterprogrammet fremover som skulle gå i gang 20. august. De vurderer fortløpende om det er mulig å sette inn fly på et tidligere tidspunkt.

– Blir plassene lagt ut med ekstra koronaforbehold?

– Apollo følger alltid Utenriksdepartementets reiseråd og norske og lokale myndigheters anbefaling og råd, sier Haug.

Før regjeringens pressekonferanse torsdag uttalte Haug til DN at han ikke hadde store forhåpninger basert på tidligere erfaringer med reiserådene og håndteringen av disse.

– Var gårsdagen en bra dag for dere og bransjen?

– Det er selvfølgelig bra at man åpner for reiser, men vi skulle vel fremdeles ønske oss noe mer forutsigbarhet og allerede nå kunne få klare svar som gjør det enklere både for oss og kundene å kunne planlegge. Men uansett er det hensynet til smittevern og at vi kan tilby trygghet på reisemålet som er viktigst, sier Haug.

Skal du reise med Hurtigruten i sommer? Da må du huske på dette når du er om bord
Passasjerene vender tilbake på Hurtigruten, men nesten bare fra Norge.
01:34
Publisert:

– Blir ingen eksplosjon

Til tross for økt etterspørsel det siste døgnet, er det langt fra alle som er optimistiske.

– Det var ingenting som kom frem i går, som gjør at vi hopper av stolen og jubler, sier Christian Grønli, administrerende direktør i Ving.

– Sommerferien er allerede i gang, og de fleste nordmenn har tatt myndighetenes råd på alvor om å holde seg hjemme. Jeg tror ikke det blir noe særlig trafikk for vår del før til høsten, alt annet vil være en bonus.

– Så dere merket ikke økt pågang i går kveld etter regjeringen åpnet opp?

– Nei, nei. Det blir ingen eksplosjon i sommer, det er helt usannsynlig at det skulle bli det etter i går kveld, det er bare tull og tøys. Det er et veldig lite marked. Folk er nøkterne og fornuftige og tar egne vurderinger. Vi må ikke glemme at forsikringsselskapene fortsatt råder folk til å holde seg hjemme, sier Grønli til DN fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.